1515

Svenskt Näringsliv: ”Vi behöver få igång en massiv testning”

Svenskt Näringsliv lägger nu allt krut på att ta fram tre stora reformpaket som ska ta Sverige ur krisen och gasa på ekonomin igen när den akuta fasen av coronapandemin är över.
”Det är oerhört viktigt att vi gör allt vi kan för att återstarta viljan att anställa”, säger Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.
Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.Foto:Petronelle Halvorsen, Petronelle Halvorsen, Petronelle Halvorsen

Hur mycket satsar ni på detta?
”Jag kan inte säga i pengar, men det är förmodligen den största kraftsamlig vi gjort i Svenskt Näringslivs 20-åriga historia”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, och pekar på att samtliga medlemsorganisationer är involverade i projektet. 

Första åtgärdspaketet kommer om ett par veckor i mitten av juni. Enligt Svenskt Näringsliv handlar det om stimulanser som fortsätter hålla företagen under armarna och som får hjulen att rulla hjulen genom krisen. 

”Parallellt måste vi börja planera för hur det ska bli när vi är på väg ut ur den här situationen. Börjar vi inte i tid blir återstarten försenad”, säger Jan-Olof Jacke. 

Under hösten presenteras långsiktiga reformer på en rad områden, fortsätter han. 

”Vi närmar oss med otäck fart en halv miljon registrerade i arbetslöshet och har ungefär en halv miljon människor i korttidsarbete just nu. Det är oerhört viktigt att vi gör allt vi kan för att återstarta viljan att anställa.”

Blir det en översyn av skattesystemet?
”Det vi koncentrerar förslagen runt är att återstarta viljan att investera, ta risk och förmågan att anställa så att vi inte får en permanent massarbetslöshet.”

Sista reformpaketet kommer i november, speglar det er prognos för när Sverige kan återstarta på bred front?
”Det speglar de antaganden vi gör just nu. Sedan måste man vara realistisk och säga att ingen av oss kan säga om det blir en andra våg i Sverige.”

Finns det farhågor att återstarten inte blir så kraftfull som ni önskar?
”Det är klart. Mycket av vår återstart handlar om hur återstarten går i andra länder. Allt kan vi inte påverka själva – därför blir det ännu viktigare att vi gör det absolut bästa av det vi kan kontrollera, som att påverka hur handeln fungerar i EU.”

Kan bilden av Sverige och den svenska coronastrategin ligga oss i fatet?
”Det finns naturligtvis en risk för det i det korta perspektivet, men ingen vet ju vem som har valt rätt strategi över tid. I det långa perspektivet är det vad vi kan leverera och få fram i nya innovationer som blir avgörande”, säger han och tillägger: 

”Samtidigt är det klart att vi måste göra allt vi kan här och nu för att sätta rätt bild av Sverige. Vi behöver få igång en massiv testning så att vi kan få tillbaka folk i arbete så fort som möjligt.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?