Hoppa till innehållet

Annons

Svenskt Näringsliv: Uppgörelsen med PTK bättre än las-utredningen

Svenskt Näringsliv anser att överenskommelsen med PTK är bättre än den så kallade las-utredningen och uppmanar nu regeringen att gå vidare med parternas uppgörelse.

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl.
Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl.Foto: Lars Schröder / TT

På måndagen gick remisstiden ut för Sveriges just nu mest omdiskuterade utredning, som presenterades av Gudmund Toijer i början av sommaren.

Kritiken har varit massiv från fackligt håll och utredningen får både ris och ros från de många remissinstanserna.

Svenskt Näringsliv skriver i sitt remissvar att det finns både bra och mindre bra förslag i utredningen, men att de positiva effekterna överväger de negativa.

Men när utredningen ställs mot den uppgörelse som Svenskt Näringsliv förhandlat fram med tjänstemannafacken i PTK, är bedömningen att parternas överenskommelse är klart bättre.

”Toijerutredningen tog endast sikte på en begränsad del av regelverket på arbetsmarknaden. Förslagen rör därför endast delar av problemen på arbetsmarknaden”, säger Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl i ett pressutskick.

Mattias Dahl anser att uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK på ”ett omfattande, positivt och kraftfullt sätt förbättrar villkoren för företag och anställda.”

Och även om LO sagt nej till överenskommelsen konstaterar han att två av tre parter ställt sig bakom den.

”Riksdagens partier har nu att välja vilket förslag som ska bli verklighet. Vi ser gärna att innehållet i överenskommelsen läggs till grund för lagstiftning”, säger Mattias Dahl i pressutskicket.

Nu fortsätter den politiska processen med att reformera arbetsrätten och ytterst är det regeringen och de två samarbetspartierna som avgör hur man ska gå vidare.

Mattias Dahl slår fast att las behöver förändras, även om det inte går att komma vidare med uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

”Om regering och riksdag slutligen anser att denna överenskommelse inte kan ligga till grund för lagstiftning så måste utredningens förslag införas senast den 1 januari 2022”, säger han.

Förändringen av las bygger på en uppgörelse i januariavtalet, där det står att utredningens förslag ska bli lag om inte parterna kommer överens om en egen lösning.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera