På måndagen gick remisstiden ut för Sveriges just nu mest omdiskuterade utredning, som presenterades av Gudmund Toijer i början av sommaren.
Kritiken har varit massiv från fackligt håll och utredningen får både ris och ros från de många remissinstanserna.
Svenskt Näringsliv skriver i sitt remissvar att det finns både bra och mindre bra förslag i utredningen, men att de positiva effekterna överväger de negativa.
Men när utredningen ställs mot den uppgörelse som Svenskt Näringsliv förhandlat fram med tjänstemannafacken i PTK, är bedömningen att parternas överenskommelse är klart bättre.
”Toijerutredningen tog endast sikte på en begränsad del av regelverket på arbetsmarknaden. Förslagen rör därför endast delar av problemen på arbetsmarknaden”, säger Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl i ett pressutskick.
Mattias Dahl anser att uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK på ”ett omfattande, positivt och kraftfullt sätt förbättrar villkoren för företag och anställda.”
Och även om LO sagt nej till överenskommelsen konstaterar han att två av tre parter ställt sig bakom den.
”Riksdagens partier har nu att välja vilket förslag som ska bli verklighet. Vi ser gärna att innehållet i överenskommelsen läggs till grund för lagstiftning”, säger Mattias Dahl i pressutskicket.
Nu fortsätter den politiska processen med att reformera arbetsrätten och ytterst är det regeringen och de två samarbetspartierna som avgör hur man ska gå vidare.
Mattias Dahl slår fast att las behöver förändras, även om det inte går att komma vidare med uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK.
”Om regering och riksdag slutligen anser att denna överenskommelse inte kan ligga till grund för lagstiftning så måste utredningens förslag införas senast den 1 januari 2022”, säger han.
Förändringen av las bygger på en uppgörelse i januariavtalet, där det står att utredningens förslag ska bli lag om inte parterna kommer överens om en egen lösning.