Annons

Svenskt Näringsliv tror på avtal – kritisk mot ministern: Väldigt anmärkningsvärt

Mattias Dahl som leder förhandlingarna om arbetsrätten från Svenskt Näringsliv tror att den kontroversiella las-utredningen blir överflödig - parterna kommer att klara av att landa nya spelregler på arbetsmarknaden mitt under pandemin. 

Foto:Jessica Gow/TT

Mattias Dahl som är chef för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv vill inte ge något betyg åt den 700 sidor stora las-utredningen - ännu. 

”Djävulen sitter verkligen i detaljerna”, säger han. 

Men, förhandlingarna mellan parterna påverkas inte av att lagstiftningsförslaget hänger i luften, anser han. 

”Vi satsar in i kaklet på att nå en bred och mer omfattande överenskommelse än den här utredningen tillsammans med LO och PTK. Vi tror att det har bättre förutsättningar att överleva längre tid på arbetsmarknaden och vinna både företag och anställdas gillande”, säger han. 

Den stora fördelen med en partsöverenskommelse är att den är bredare, anser han.  Numera ingår även frågan om ny a-kassa och kompetensutveckling där det finns egna partsledda utredningar och omställningsorganisationer.  

”VI har inga begränsningar. Vi kan titta på alla delar av las”, säger Mattias Dahl. 

Mattias Dahl tror att fack och arbetsgivare kommer att lyckas med att i höst komma överens på den utsatta tiden - åtta veckor - trots åratal av resultatlösa förhandlingar i ryggen. 

”Dels på grund av trycket på parterna från politiken, massmedia och alla, men i grunden framför allt från medlemmarna, våra företag.”

Du tycker att tidspressen är bra?
”Jag tycker alltid att tidspress är bra i förhandlingar.”

Han är kritisk mot att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger att utredaren inte har följt direktiven. 

”Det får stå för henne Jag tycker det är väldigt anmärkningsvärt”, säger han. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?