1515
Annons

Svenskt Näringsliv-toppen: ”Önskvärt med regering som kan få igenom sin budget”

Svenskt Näringsliv har hållit sig utanför den laddade konflikten om en regering bör luta sig på SD. Men nu kliver chefsekonom Bettina Kashefi fram och ger sin syn på frågan.

Bettina Kashefi.
Bettina Kashefi.Foto:Hampus Andersson

Den senaste veckan har debatten om vilken regering Sverige behöver tagit fart i näringslivet, framför allt i den polariserande frågan om en borgerlig regering kan luta sig på Sverigedemokraternas stöd. 

Debatten startade i en artikel i Di men har sedan vandrat vidare på bland annat DN Debatt. 

Företagarsverige är splittrat i frågan där bland andra Antonia Ax:son Johnson, tidigare mångårig ordförande i Axel Johnson-koncernen, Mellby Gårds vd Johan Andersson och entreprenören Dan Olofsson argumenterar för att alliansen ska ta makten med SD-stöd. 

På andra sidan i den infekterade konflikten hittar man industrimannen Carl Bennet, som bland annat är huvudägare i Lifco och Elanders, Proventus vd Daniel Sachs och spelbolagen Kings och Mojangs grundare Sebastian Knutsson och Carl Manneh. 

Näringslivets paraplyorganisation Svenskt Näringsliv har trots påstötningar inte tagit position. Men organisationens chefsekonom Bettina Kashefi beskriver hur hon tänker i den infekterade frågan. 

”Vi tycker inget förutom att vi vill ha en stabil regering som driver våra frågor, med ett innehåll som främjar företag och företagande som överlever”, säger Bettina Kashefi vars organisation har bedrivit ett lågintensivt krig mot Stefan Löfvens rödgröna regering under de gångna fyra åren. 

Och i valet mellan SD eller S?
”Där har vår organisation inga som helst synpunkter.”

För Kashefi ligger det i ordet ”stabil” att man kan vara trygg med att en sådan regering förmår regera under de kommande fyra åren. 

”Det vore önskvärt med en regering som kan få igenom sin budget”, säger hon, och påpekar att det är hennes personliga åsikt. 

Det finns partier som inte tycker att man måste garantera en budget. Till exempel det näst största?
”Men jag tror att det vore bra för våra medlemmar, för då får man långsiktiga spelregler.” 

Budgetgarantier är samtidigt någonting som vare sig Moderaterna, Kristdemokraterna eller Centerpartiet utlovar. 

”Bara för att man får en utfästelse i september - oktober är det ingen garanti”, sa Annie Lööf på torsdagen. 

Bettina Kashefi hoppas nu att politikerna får lugn och ro att lösa ut de politiska knutarna.  

”Jag tror att partierna ska ta den tid de behöver. De behöver lugn och ro för att arbeta fram en lösning som håller”, säger hon. 

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera