1515

Svenskt Näringsliv-toppen: ”Önskvärt med regering som kan få igenom sin budget”

Svenskt Näringsliv har hållit sig utanför den laddade konflikten om en regering bör luta sig på SD. Men nu kliver chefsekonom Bettina Kashefi fram och ger sin syn på frågan.

Bettina Kashefi.
Bettina Kashefi.Foto:Hampus Andersson

Den senaste veckan har debatten om vilken regering Sverige behöver tagit fart i näringslivet, framför allt i den polariserande frågan om en borgerlig regering kan luta sig på Sverigedemokraternas stöd. 

Debatten startade i en artikel i Di men har sedan vandrat vidare på bland annat DN Debatt. 

Företagarsverige är splittrat i frågan där bland andra Antonia Ax:son Johnson, tidigare mångårig ordförande i Axel Johnson-koncernen, Mellby Gårds vd Johan Andersson och entreprenören Dan Olofsson argumenterar för att alliansen ska ta makten med SD-stöd. 

På andra sidan i den infekterade konflikten hittar man industrimannen Carl Bennet, som bland annat är huvudägare i Lifco och Elanders, Proventus vd Daniel Sachs och spelbolagen Kings och Mojangs grundare Sebastian Knutsson och Carl Manneh. 

Näringslivets paraplyorganisation Svenskt Näringsliv har trots påstötningar inte tagit position. Men organisationens chefsekonom Bettina Kashefi beskriver hur hon tänker i den infekterade frågan. 

”Vi tycker inget förutom att vi vill ha en stabil regering som driver våra frågor, med ett innehåll som främjar företag och företagande som överlever”, säger Bettina Kashefi vars organisation har bedrivit ett lågintensivt krig mot Stefan Löfvens rödgröna regering under de gångna fyra åren. 

Och i valet mellan SD eller S?
”Där har vår organisation inga som helst synpunkter.”

För Kashefi ligger det i ordet ”stabil” att man kan vara trygg med att en sådan regering förmår regera under de kommande fyra åren. 

”Det vore önskvärt med en regering som kan få igenom sin budget”, säger hon, och påpekar att det är hennes personliga åsikt. 

Det finns partier som inte tycker att man måste garantera en budget. Till exempel det näst största?
”Men jag tror att det vore bra för våra medlemmar, för då får man långsiktiga spelregler.” 

Budgetgarantier är samtidigt någonting som vare sig Moderaterna, Kristdemokraterna eller Centerpartiet utlovar. 

”Bara för att man får en utfästelse i september - oktober är det ingen garanti”, sa Annie Lööf på torsdagen. 

Bettina Kashefi hoppas nu att politikerna får lugn och ro att lösa ut de politiska knutarna.  

”Jag tror att partierna ska ta den tid de behöver. De behöver lugn och ro för att arbeta fram en lösning som håller”, säger hon. 


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?