Annons

Svenskt Näringsliv: Mer tid är inte lösningen

Mer tid räddar inte en uppgörelse mellan parterna, enligt Svenskt Näringslivs chef för arbetsgivarfrågor, Mattias Dahl. Organisationen laddar nu för avtalsrörelse – och sitt remissvar på lagen.
”Reformbehovet på arbetsmarknaden är mycket större än den statliga utredningen”, säger han. 

Foto:Josefine Stenersen, Josefine Stenersen, Josefine Stenersen

Besvikelsen går inte att ta fel på efter förhandlingssammanbrottet natten mellan onsdag och torsdag. 

”Det kommer att bli en jättetuff diskussion och debatt och förklaring. Det är en jättestor besvikelse hos medlemmarna som har kommit upp hittills”, säger Mattias Dahl på Svenskt Näringsliv. 

”Tyvärr – och det är ett stort tyvärr – har vi misslyckats. Vi har inte lyckats hittat en överenskommelse som bär oss alla tre”, säger han vidare. 

Förhandlingarna beskriver han som bra och konstruktiva. 

LO:s ordförande Susanna Gideonsson har beskrivit det som att man var nära en uppgörelse när det sprack och Miljöpartiets språkrör Per Bolund har på Twitter fört fram att parterna borde få mer tid att förhandla. 

Hur ser du på mer tid till förhandling?
”Det är inte fråga om tid, det är fråga om sakinnehåll”, säger han. 

Mer tid skulle inte rädda det här?
”Det handlar inte om att saker blir bättre för att mer tid går, utan det som behövs är att parterna hittar en lösning på de svåra frågorna. Det är inte tiden som är problemet, utan sakinnehållet.”

Men om det skulle komma en politisk möjlighet att förhandla ytterligare tid, dagar, vecka, skulle ni säga nej till det då?
”Det är inte politiken som bestämmer hur länge vi förhandlar. Det gör vi själva”, säger han och pekar på att diskussionerna har pågått sedan 2017, men även tidigare. 

”Vi har satt en deadline själva också utifrån att avtalsrörelsen börjar den 1 oktober”, säger han vidare. 

Nu vidtar den politiska processen, påpekar han. 

”Vad jag förstår är politiken tydlig med att det är utredningen som gäller”, säger han. 

Ni är remissinstans: Vill ni att lagen ska förändras innan den genomförs eller vill ni att den ska genomföras precis som det står i utredningen?
”Vi vill att arbetsmarknaden reformeras på ett betydligt bredare sätt än utredningen”, säger han. 

”Det vi förhandlade var en mycket bredare uppgörelse. Det visar per definition att parterna på arbetsmarknaden anser att reformbehovet på arbetsmarknaden är mycket större än den statliga utredningen som finns nu, så reformbehovet är stort.”

Är utredningen balanserad mellan arbetsgivarens och arbetstagarnas intressen?
”Det finns inslag i den här utredningen som vi tycker är bra för näringslivet, arbetsmarknaden och de anställda och det finns delar som inte är det. Det kommer vi att återkomma i remissvaret till.”

Hur påverkar det här avtalsrörelsen?
”Jag tror inte att det påverkar, men det är en spekulation från min sida”, säger han. 

Mattias Dahl vill inte säga vilken fråga förhandlingarna sprack på, men saklig grund är en av dem som pekats ut som stötestenarna. 

”Det är en helhetsbedömning”, säger han.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?