1515

Svenskt Näringsliv kräver utvidgad permittering – ”helt avgörande”

Moderaternas krispaket på hundra miljarder kronor i månaden får näringslivets största intresseorganisation Svenskt Näringsliv att jubla. 

”Snart är det väl bara regeringen själv som inte har den här uppfattningen”, säger vd Jan-Olof Jacke i en intervju med Di. 

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.Foto:Petronelle Halvorsen

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke, är orolig över att en mycket stor andel av Sveriges företag uppger att de inte klarar sig längre än två månader. 

”Om vi inte lyckas att övervintra nu, utan vi slår ut massvis av företag som sedan ska starta upp i ett annat ägarskap, så kommer det att ta lång tid. Det kommer att innebär att många människor är arbetslösa. Vi ska inte hamna där”, säger han. 

Moderaterna presenterade på tisdagen ett paket på 100 miljarder kronor i månaden. Partiets nygamla förslag om helt slopade arbetsgivaravgifter står för den största kostnaden på 72 miljarder. Dessutom kräver partiet att korttidspermitteringen utökas och att staten ska täcka företagens kostnader vid stora inkomsttapp. 

Jan-Olof Jacke är inte oväntat positiv till räddningspaketet som han anser har rätt dimensioner. 

”Det som är bra nu är att väldigt många börjar se det här. Snart är det bara regeringen själv som inte har den här uppfattningen”, säger han. 

”Jag är mycket förhoppningsfull att vi väldigt snart ska se en förändring av korttidspermitteringen och avlyftningen av fasta kostnader. Det är helt avgörande för att undvika massarbetslöshet”, fortsätter vd:n. 

En åtgärd är viktigare än de andra, enligt Jan-Olof Jacke. 

”Den högsta prioriteten nu är att utvidga korttidspermitteringen till 100 procent. Det är det bästa sättet att behålla arbetsplatser när man är igenom den här krisen”, säger han 

Det kommer rapporter om fusk med permitteringarna, riskerar det att explodera storskaligt fusk här?
”Alla former av eventuellt fusk är självklart förkastligt och det riskerar att slå kilar in i den här modellen”, säger Jan-Olof Jacke. 

Är du orolig för SAS överlevnad?
”Jag har goda förhoppningar att man ska klara att rädda SAS, det är viktigt för vår infrastruktur. Men det är klart att klockan tickar.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?