Det var en alarmistisk vd för Svenskt Näringsliv som kallade till pressträff på tisdagen.
”Läget är helt akut, desperata företag och företagsledare behöver ha stöd väldigt snabbt”, säger Jan-Olof Jacke.
Organisationens senaste enkät till medlemsföretagen visar att vartannat företag (53 procent) upplever likviditets- och finansieringsproblem, fyra av tio (41 procent) planerar att varsla personal eller har redan gjort det. Samtidigt räknar sex av tio (57 procent) med att använda systemet för korttidspermittering.
Vidare upplever åtta av tio av de exporterande företagen att handel har blivit svårare. Utvecklingen har varit snabbare än någon kunnat föreställa sig, enligt Jan-Olof Jacke.
”VI ser framför oss ett scenario med risk för massarbetslöshet”, säger han.
Nu föreslår Svenskt Näringsliv ett räddningspaket på totalt 200 miljarder, där merparten handlar om pengar som inte ska betalas tillbaka.
”Det här är en unik situation, som kräver unika åtgärder”, säger han.
Det enskilt dyraste förslaget är en särskild räddningsersättning som betalas ut till företag som har snabba fall i omsättningen på minst 40 procent. Förslaget är framtaget efter dansk modell. Ersättningen ska betalas ut för fasta kostnader som hyra, leasing, ränta och andra fasta kostnader man har svårt att dra ner på i bolagen.
’Vi måste skicka tillbaka skattepengar till företagen. Det handlar om att det ska finnas företag att gå till också framöver”, säger Jan-Olof Jacke.
Samtidigt föreslår Svenskt Näringsliv att systemet för korttidspermittering bör bli mer generöst, där arbetstiden ska kunna dras ned till noll och där staten står för hela kostnaden. Hittills har knappt trettio avtal om korttidspermittering slutits mellan parterna och organisationen räknar med att 200.000 personer kan komma att omfattas av modellen.
Svenskt Näringsliv föreslår även att de minsta företagen ska slippa betala arbetsgivaravgifter och egenavgifter i tre månader.
Ränta och avgifter på det statliga likviditetsstillskottet över skattekontot ligger på 6,6 procent, vilket har mött skarp kritik från företagarleden, bland annat i Di.
”Den stora majoriteten av länderna har noll procents ränta på sina anstånd. Vi tycker att det är viktigt att den kommer ner till högst 1,25 procent”, säger Jan-Olof Jacke.
Di rapporterade på tisdagen om att utdelningar för drygt 46 miljarder kronor från 35 bolag sänkts eller ställts in den senaste veckan. Men fler bolag brottas med frågan, inte minst bankerna, vars tidigare besked är totalt 50 miljarder kronor i utdelningar.
Har du någon uppmaning till medlemsföretagen som planerar utdelningar?
”Jag kan inte ge råd till individuella företag, men jag är övertygad om att i det läge som nu råder kommer varje bolag att överväga sin egen situation, sin egen styrka i balansräkningen och fatta beslut utifrån efter sina egna förutsättningar”, säger han.
Fotnot: Undersökningen är genomförd bland 3.000 företag, varav 1.100 svarade.