Annons

Svenskt Näringsliv kräver gratismiljarder till företagen – ”Läget är helt akut”

Svenskt Näringsliv vill se paket till företag på 200 miljarder. Mest pengar ska gå till bolagen som fått störst intäktsbortfall, enligt förslaget. 

”Läget är helt akut”, säger Jan-Olof Jacke, vd i Svenskt Näringsliv. 

Jan-Olof Jacke, vd i Svenskt Näringsliv.
Jan-Olof Jacke, vd i Svenskt Näringsliv.Foto:Henrik Montgomery/TT

Det var en alarmistisk vd för Svenskt Näringsliv som kallade till pressträff på tisdagen. 

”Läget är helt akut, desperata företag och företagsledare behöver ha stöd väldigt snabbt”, säger Jan-Olof Jacke.

Organisationens senaste enkät till medlemsföretagen visar att vartannat företag (53 procent) upplever likviditets- och finansieringsproblem, fyra av tio (41 procent) planerar att varsla personal eller har redan gjort det. Samtidigt räknar sex av tio (57 procent) med att använda systemet för korttidspermittering. 

Vidare upplever åtta av tio av de exporterande företagen att handel har blivit svårare. Utvecklingen har varit snabbare än någon kunnat föreställa sig, enligt Jan-Olof Jacke. 

”VI ser framför oss ett scenario med risk för massarbetslöshet”, säger han. 

Nu föreslår Svenskt Näringsliv ett räddningspaket på totalt 200 miljarder, där merparten handlar om pengar som inte ska betalas tillbaka. 

”Det här är en unik situation, som kräver unika åtgärder”, säger han. 

Det enskilt dyraste förslaget är en särskild räddningsersättning som betalas ut till företag som har snabba fall i omsättningen på minst 40 procent. Förslaget är framtaget efter dansk modell. Ersättningen ska betalas ut för fasta kostnader som hyra, leasing, ränta och andra fasta kostnader man har svårt att dra ner på i bolagen. 

’Vi måste skicka tillbaka skattepengar till företagen. Det handlar om att det ska finnas företag att gå till också framöver”, säger Jan-Olof Jacke. 

Samtidigt föreslår Svenskt Näringsliv att systemet för korttidspermittering bör bli mer generöst, där arbetstiden ska kunna dras ned till noll och där staten står för hela kostnaden. Hittills har knappt trettio avtal om korttidspermittering slutits mellan parterna och organisationen räknar med att 200.000 personer kan komma att omfattas av modellen. 

Svenskt Näringsliv föreslår även att de minsta företagen ska slippa betala arbetsgivaravgifter och egenavgifter i tre månader. 

Ränta och avgifter på det statliga likviditetsstillskottet över skattekontot ligger på 6,6 procent, vilket har mött skarp kritik från företagarleden, bland annat i Di. 

”Den stora majoriteten av länderna har noll procents ränta på sina anstånd. Vi tycker att det är viktigt att den kommer ner till högst 1,25 procent”, säger Jan-Olof Jacke. 

Di rapporterade på tisdagen om att utdelningar för drygt 46 miljarder kronor från 35 bolag sänkts eller ställts in den senaste veckan. Men fler bolag brottas med frågan, inte minst bankerna, vars tidigare besked är totalt 50 miljarder kronor i utdelningar. 

Har du någon uppmaning till medlemsföretagen som planerar utdelningar?
”Jag kan inte ge råd till individuella företag, men jag är övertygad om att i det läge som nu råder kommer varje bolag att överväga sin egen situation, sin egen styrka i balansräkningen och fatta beslut utifrån efter sina egna förutsättningar”, säger han. 

Fotnot: Undersökningen är genomförd bland 3.000 företag, varav 1.100 svarade. 

Innehåll från Advokatfirman MORE EvanderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag och mycket svårare att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. 

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är juridisk experthjälp viktigt, så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Som liten byrå har MORE Evander möjlighet att bygga ett nära personligt samarbete, samtidigt som byrån har tillgång till global expertis tack vare medlemskapet i ADVOC. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp. 

Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Först ut sjösätter vi en digital plattform för dokumenthantering, avslutar Martin Orehag.

Läs mer om MORE Evander här

MORE Evander - Compliance har aldrig varit enklare
Vi på MORE Evander hjälper er verksamhet att hålla reda på de senaste regelverken och myndighetskraven, samt erbjuder tjänster där vi agerar compliancefunktion, lämnar verksamhetsrelaterad rådgivning och driver tillståndsprocesser. Du möts av ett agilt och nytänkande team med fokus på nära samarbeten och långsiktiga relationer. Vi är helt enkelt mer än bara en advokatbyrå. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evander och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera