Annons

Svenskt Näringsliv kräver 30 miljarder till företagen

Svenskt Näringsliv vill se ett reformpaket på 30 miljarder kronor för att återstarta ekonomin och det redan i höstens budget. 

Samtidigt kräver vd Jan-Olof Jacke ett stopp för höjda skatter på jobb och företag. 

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Svenskt Näringsliv presenterar på tisdagsmorgonen det första av tre reformpaket för att återstarta ekonomin. Fullt genomfört skulle förslaget kosta 30 miljarder kronor om året. 

Och ambitionen är att det ska bli politik redan i höst. 

”Det här är saker som vi bedömer kan sjösättas snabbt och som vi kan få in i budgetförhandlingarna i augusti”, säger vd Jan-Olof Jacke. 

Resan tillbaka för svensk ekonomi spår han blir lång: Först mot slutet av 2022 är BNP-raset återhämtat. Jan-Olof Jackes största oro är att arbetslösheten permanentas på nya normala nivåer en bit över 10 procent. 

”Ska vi pressa till arbetslösheten till normala nivåer kommer det att krävas flera hundratusen nya jobb”, säger han.

Ett av förslagen från Svenskt Näringsliv är att ta bort den allmänna löneavgiften för ungdomar mellan 18 och 25 år. Nedsättningen fasas gradvis ut med stigande ålder i förslaget som beräknas kosta 18 miljarder kronor per år.  

”Om vi får ordning på efterfrågan ska det vara så små barriärer som möjligt att anställa”, säger han. 

Svenskt Näringsliv vill se ett totalt stopp för skattehöjningar riktade mot jobb och företag de kommande fyra åren. 

”Vi behöver inte högre skatter utan vi behöver en växande kaka. Ska vi få kakan att växa får vi inte höja skatterna”, säger han. 

Behoven i välfärden är stora och har samtidigt inte minskat med pandemin, med växande vårdköer och fallande skatteintäkter. Hittills har näringslivet fått den absoluta merparten av de direkta krisstäden på 255 miljarder kronor. 

Kan det inte bli svårsmält att ge fler miljarder till näringslivet istället för att ge dem till välfärden?
”Om det inte finns förutsättningar att bedriva företag finns det inga skatteintäkter.”

Ni vill ha en återstart samtidigt som det är flera krisåtgärder som löper ut. Vad är viktigast?
”Det går inte att prioritera de där två mot varandra. De akuta krisåtgärderna handlar om att övervintra.”

De tillfälligt nedsatta arbetsgivaravgifterna och omställningsstödet är viktigast att förlänga, enligt organisationen. Och snabba besked är viktigt. 

”Hastighet är centralt för att inte företag som kan övervintra och faktiskt har en framtid ska kasta in handduken”, säger Jan-Olof Jacke. 

Hur påverkar dödstalen Sveriges förutsättningar att komma ur krisen?
”Risken är att det påverkar synen på Sverige negativt. Vi ser ett antal länder som har pekat ut Sverige särskilt. Det är klart att det är negativt för turism och affärsverksamhet”, säger Jan-Olof Jacke, som inte har några synpunkter på Sveriges coronastrategi. 

”Det är klart att det är allvarligt när vi ser att vi inte kan öppna våra gränser mot andra länder i samma takt som andra kan göra”, säger han vidare. 

Vad innebär det om vi får en andra smittovåg i höst, om Stockholm får återuppleva april?
”Jag vågar knappt tänka tanken att vi får en kraftig andra våg. Det är ingen tvekan att det skulle ha kraftig påverkan på vår återhämtningsförmåga”, säger han.

”Det skulle fortfarande finnas starka argument för att övervintra företag som har en långsiktig överlevnadsförmåga”, säger han vidare. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?