1515

Svenskt Näringsliv höjer BNP-prognos – arbetslösheten förblir stort problem

Konjunkturen tar nu fart, med en hög tillväxt 2021-2022. Problemen på arbetsmarknaden har dock förvärrats under pandemin och långtidsarbetslösheten riskerar att bli bestående.

Svenskt Näringslivs biträdande chefekonom Jonas Frycklund.
Svenskt Näringslivs biträdande chefekonom Jonas Frycklund.Foto:Jesper Frisk

Det skriver Svenskt Näringsliv i en konjunkturprognos som presenteras på tisdagen och som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Arbetslösheten riskerar att förbli ett stort problem under lång tid framöver. Människor som redan innan pandemin hade svårt att komma i arbete har nu hamnat ännu längre bak i kön. Tyvärr räcker inte den snabba tillväxten för att komma tillrätta med problemen. Behovet av strukturella reformer är större än någonsin”, säger Svenskt Näringslivs biträdande chefekonom Jonas Frycklund i en kommentar.

BNP väntas öka med 3,8 procent under 2021 och 3,9 procent under 2022. I den senaste prognosen, i december, räknade Svenskt Näringsliv med att BNP skulle växa 3,1 procent i år följt av 3,1 procents tillväxt även 2022. 

Bakom den uppreviderade prognosen ligger en starkare omvärld. Tillväxten väntas ta fart rejält under andra halvåret i år när vaccineringar gör att restriktioner kan lättas i världens rika länder, med en återgång till ett mer normalt liv där hushållen kan gå mer på restaurang och turista igen. 

Samtidigt som den redan nu relativt starka tillväxten i svensk industri väntas öka ytterligare, med draghjälp från en snabb internationell återhämtning, kommer då även tillväxten i de mest drabbade branscherna att ta fart ordentligt, om än från en låg nivå. Svenskt Näringsliv påpekar att återhämtningen är mycket asymmetrisk. Både besöksnäringarna och handeln befinner sig fortfarande i djup kris och konjunkturprognosen bygger på att vaccinprogrammen verkligen fungerar och snabbt når stora delar av befolkningarna.

”Stöden måste finnas kvar och förbättras så länge som vi har restriktioner. Många företag i de värst drabbade branscherna tar nu av sina sista reserver”, säger Jonas Frycklund.

Arbetslösheten sjunker tillbaka i takt med att tillväxten tar fart, men återhämtningen väntas bli långdragen. Strukturomvandlingen har fått en skjuts av pandemin och de vars jobb rationaliseras bort i den processen kan inte utan omskolning ta de nya arbeten som samtidigt växer fram. Att befolkningen i arbetsför ålder endast ökar på grund av utrikes födda, med en svagare anknytning till arbetsmarknaden, håller också tillbaka sysselsättningstillväxten. Arbetslösheten väntas sjunka från 8,6 procent i år till 7,8 procent 2022

Långtidsarbetslösheten, de som varit arbetslösa i minst ett år, var hög redan före krisen och har nu ökat till rekordhöga nivåer. Dessutom har coronakrisen fått gapet på arbetsmarknaden mellan inrikes och utrikes födda att vidgas ytterligare.

”Coronakrisen har förvärrat detta problem och under förra året ökade arbetslöshetsgapet snabbare i Sverige än i jämförbara länder. Sverige har därmed klarat arbetslösheten och arbetslöshetsgapet mellan utrikes och inrikes födda sämre än de flesta EU-länder”, skriver Svenskt Näringsliv i prognosen där de varnar för att personer som redan före pandemin stod långt ifrån arbetsmarknaden nu hamnar ännu längre bak i kön till ett arbete.

Trots omfattande stimulanser och en tillväxt nära 4 procent två år i rad väntas inflationstrycket bli måttligt, enligt Svenskt Näringsliv som noterar att Sverige det senaste decenniet haft perioder av såväl hög tillväxt som minusränta utan att inflationen för den skull blivit hög. 

KPIF-inflationen stiger nu tillfälligt över Riksbankens mål på 2 procent, men sjunker sedan tillbaka till ungefär 1,5 procent. Detta gör att Riksbanken ligger kvar med nollränta 2022 ut.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?