1515

Svenskt Näringsliv: De facto hotar återinförd arvsskatt

REPLIK. Peter Sundgrens replik framför häpnadsväckande grova och grundlösa beskyllningar och uppehåller sig vid semantik.

Carola Lemne och Johan Fall.
Carola Lemne och Johan Fall.

Den praktiska innebörden av en arvsskatt missförstås samtidigt som Sundgren motsägelsefullt nog får anses instämma i vår kritik av att arvsskatten de facto återinförs, eftersom förslaget enligt honom bör ändras på denna punkt. I övrigt tycks repliken bottna i besvikelse över vad vår debattartikel inte innehöll.

Med nuvarande förslag till exitskatt skulle en situation då en person i Sverige avlider leda till att skatten utlöses till den del arvet tillfaller arvtagare utomlands. I praktiken innebär denna beskattning en arvsskatt och en semantisk diskussion kring regelkonstruktionen saknar relevans för detta faktum. Det kan dessutom konstateras att även Sundgren har invändningar mot förslaget i denna del, vilket väl illustrerar förvirringen i hans inlägg.

Vår artikel behandlade inte tioårsregeln närmare. I korthet kan konstateras att denna regel har stora brister och behöver reformeras. Dagens regel tar sikte på att beskatta värdeökningar som uppkommit inte bara fram till utflyttningstidpunkten utan ända upp till tio år efter utflyttning. Detta är såväl långtgående som otidsenligt och har varit föremål för kritik i skatteavtalsförhandlingar med andra länder.

Vad vi i vår artikel framför allt betonade var vikten av att Sverige upprätthåller och förstärker sin status som stabil hemvist för företagande och ägande. Detta är särskilt angeläget mot bakgrund av vårt lands dåliga erfarenheter från historien då löntagarfonder och konfiskatoriska skatter fanns på agendan.

Det är djupt olyckligt att planer överhuvudtaget luftas om skatter som avskaffats sedan länge och borde få vila i frid. I stället behövs reformer som stärker konkurrenskraften. Därför borde diskussionen inte handla om saligen avsomnade skatter utan i stället om att få fler i arbete.

Carola Lemne, vd, Svenskt Näringsliv
Johan Fall, chef för skatteavdelningen, Svenskt Näringsliv


Läs Peter Sundgrens text här.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?