ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Energi

Svenskt flis lockar kineser

  • Carl Haglund, vice-vd för Sunshine Kaidi New Energy Group. Foto: AP

Den kinesiska bioenergikoncernen Kaidi siktar på mångmiljardinvesteringar för att tillverka förnybara drivmedel från skogsavfall i Sverige.
Det berättar den före detta finländske toppolitikern Carl Haglund.
Kaidis bioenergioffensiv i Europa är värd uppemot 90 miljarder kronor.

"Vi är just nu i startblocken för vår Europaetablering och vårt första stora bioraffinaderi börjar byggas i hamnen i Kemi i norra Finland senare i år. Det är en mycket stor investering på nästan 9 miljarder kronor. Sannolikheten är stor att nästa anläggning hamnar i Sverige", säger Carl Haglund.

38-åringen var tidigare en av Finlands mest kända politiker och bland annat försvarsminister mellan 2012-2015. Han var också partiledare för Svenska Folkpartiet i Finland, systerparti med Liberalerna i Sverige. Men han valde överraskande att frivilligt lämna sina politiska uppdrag och sin parlamentsplats för näringslivet. I augusti i fjol blev han vice-vd för ett privatägt kinesiskt energibolag, Sunshine Kaidi New Energy Group och samtidigt ansvarig för bolagets Europainvesteringar.

"Det är ett fantastiskt uppdrag. Kaidi är ett av Kinas största bolag inom bioenergi och har med sina 8 000 anställda, världsledande teknologi och stora expansionsplaner en väldigt spännande framtid", säger Carl Haglund

Bakgrunden till Kaidis etablering i Europa är förväntningar om att efterfrågan på förnybara drivmedel kommer att öka dramatiskt.

"Anledningen är att det krävs för att EU ska klara åtagandena i klimatavtalet från Paris. Vårt mål är att ta en ledande position på den marknaden genom att utnyttja och vår världsunika teknik att utvinna flytande biobränsle ur skogsråvara", säger Carl Haglund, som nyligen också blev vd för Kaidi i Finland, bolagets bas i Europa.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

"Anledningen är att Finland då hade världens mest progressiva politik när det gällde biodrivmedel och goda förutsättningar även i övrigt med mycket skog och stor befintlig infrastruktur och kunskap inom skogsindustrin. Det passar utmärkt med tanke på att rester från skogsindustrin och andra träbaserade material är vår huvudråvara", säger Carl Haglund.
Förberedelserna för den första anläggningen i Kemi är i full gång. 2019 ska enligt planerna ett första så kallat bioraffinaderi stå klart. Det förväntas då kunna producera ca 200 000 ton biodrivmedel, varav cirka 75 procent biodiesel och resten nafta som främst är tänkta för inblandning i fossil diesel men även bensin.

"Vår produkt kan bidra till att minska koldioxidutsläppen med 70 procent, så klimatnyttan blir mycket stor", säger Carl Haglund, som säger att anläggningen fått delfinansiering genom EU-stöd på över 840 miljoner kronor.

Men planerna är alltså långt större än så, uppger han.

"Totalt planerar vi mellan 5-10 lika stora anläggningar i Europa", säger Carl Haglund
Det kräver investeringar på mellan 43-86 miljarder kronor, varav stora summor alltså kan hamna i Sverige.

"Sverige är mycket intressant och vi tittar just nu på flera möjliga orter. Chanserna för att en eller flera av våra anläggningar hamnar har också ökat kraftigt tack vare svenska regeringens nya förslag till stödsystem för biodrivmedel. Det är långsiktigt och ambitiöst vilket krävs för att vi ska kunna göra de mycket stora investeringar som krävs", säger Carl Haglund.

Vilka svenska orter Kaidi nu kartlägger för eventuella etableringar vill han inte avslöja.
"Men det handlar i första hand om skogsrika regioner i norra Sverige. Gärna nära pappersbruk eller annan skogsindustri där det finns god tillgång till restprodukter på nära håll", säger Carl Haglund.

Enligt Kaidi kan planerna ge ett rejält tillskott av arbetstillfällen. Förutom att sysselsätta runt 4 000 personer under byggnationen uppges varje bioraffinaderi behöva cirka 150 anställda när den är i drift.

"Men indirekt är effekterna förstås större och inklusive underleverantörer handlar det om flera hundra nya arbetstillfällen, så detta är en fantastisk möjlighet att skapa nya gröna jobb."

Tyck till