Annons

Svenskt bolag till final i innovationstävling

European Investment Bank arrangerar varje år en turnering för social innovation. Svenska uppstartsföretaget Imagilabs finns bland de femton finalisterna. Företaget har som målsättning att genom sina produkter öka mångfalden för skapare av teknik. 

Beatrice Ionascu, it-chef och Dora Palfi, vd, Imagilabs.
Beatrice Ionascu, it-chef och Dora Palfi, vd, Imagilabs.Foto:Pressbild

Imagilabs grundades 2018 av Dora Palfi och Beatrice Ionascu och har bland annat utvecklat utbildningsprodukter som appar och hårdvara för att lära unga flickor och ickebinära barn att koda. Deras app lär ut Python-programmering stegvis med inslag av spel och kod. 

”Vi vill göra kodning till något roligt och tillgängligt för en grupp som annars är svår att nå. Det finns studier på att intresset för teknik hos flickor dalar mellan åldrarna 12 och 14 år. Vi vill fånga upp intresset tidigt”, säger Dora Palfi. 

Hon fortsätter: 

”Vi har använt mycket research för att utveckla appen men även tagit hjälp av flickor i målgruppen som har fått testa och ge återkoppling. De går under benämningen Imagigirls.”

Grundarna har även varit med och skapat nätverk med målet att vara inkluderande för alla som är intresserade av teknik.

”Kvinnor utgör fortfarande mindre än 25 procent av de som arbetar med teknik i Europa. Det upplever jag är ett problem eftersom framtiden finns i tekniken. Då är det avgörande att kvinnor är delaktiga när framtiden skapas”, säger Dora Palfi.

Varje år, sedan 2012, har tävlingen Social Innovation Tournament arrangerats av European Investment Bank. I år är det 200 sociala entreprenörer i Europa som ansökt. Affärsidéerna ska främja social hållbarhet och ha en positiv inverkan på miljön och kan vara inom skiftande områden som utbildning, hälsovård, miljö, cirkulär ekonomi, inkludering, jobbskapande och åldrande.  

I år är finalen i Wien den 29 september. Platsen ändras varje år till en av huvudstäderna i Europeiska unionen. Nästa år kommer tävlingen att äga rum i Stockholm.

Nu har femton har gått vidare till final. Finalisterna kommer att presentera sina idéer och affärsplaner inför en jury med representanter från den akademiska världen och näringslivet som är experter på social innovation.  

Den totala vinstsumman som delas ut är 220.000 euro. Högsta beloppet som går att vinna är 75.000 euro. Årets tävling har även publikens pris med prissumma på 10.000 euro. Publiken röstar online. 

”Om vi vinner kommer vi att få möjlighet att växa snabbare. Vi vill fokusera på att utveckla vår plattform för lärare. Svenska skolor har programmering på schemat från årskurs fyra och här ser vi ett stort behov av verktyg för lärare när de undervisar”, säger Dora Palfi.  

Imagilabs avböjer att kommentera omsättning och resultat för 2021 tills det att årsredovisningen hanterats av Bolagsverket. Företagets resultat efter finansnetto har varit minus sedan uppstarten 2018.

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera