1515

Svensken som ska bygga världens bästa underrättelsetjänst

Christopher Ahlberg och hans underrättelsetjänstföretag Recorded Future har koll på det allra mesta som händer bland cyberbusar och på internets skuggsida. Men till och med han har överraskats av flera av den senaste tidens it-attacker och cyberhot.

Christopher Ahlberg har kallats för ”en av Sveriges allra framgångsrikaste entreprenörer alla kategorier”.
Christopher Ahlberg har kallats för ”en av Sveriges allra framgångsrikaste entreprenörer alla kategorier”.Foto:Josefine Stenersen

Christopher Ahlberg har kallats för ”en av Sveriges allra framgångsrikaste entreprenörer alla kategorier” och hans senaste bolag Recorded Future för ”Sveriges hemligaste startup”. I dag är det inte längre någon startup, utan kanske ”Sveriges mest välpositionerade företag”. 

It-attacker, dataintrång och cyberhot blir allt mer av vardagsmat och allt mer måste investeras för att skydda personer, företag och myndigheter. Häromdagen lade USA:s president Joe Biden fram ett budgetförslag med drygt 10 miljarder kronor i nya satsningar på cybersäkerhet.

Vad betyder allt detta för Recorded Future?
”Det har gått väldigt bra senaste året, vi har vuxit med 50 procent och omsätter mer än 150 miljoner dollar med fina marginaler och vi kommer hamna närmare 200 miljoner innan året är slut”, berättar Christopher Ahlberg.

Recorded Future vill dock inte kallas för ett it-säkerhetsföretag utan för underrättelsetjänst.

”På sikt vill vi konkurrera ut de största underrättelsetjänsterna i världen”, förklarar han amerikanskt oblygt efter att framgångsrikt byggt företag i USA där han är baserad sedan ett kvartssekel.

”Vi måste då vara bättre än den kinesiska och ryska underrättelsetjänsten, det är inte helt trivialt. Men vi är på god väg. Vi måste bara se till att vi har bättre data, bättre analys, bättre analytiker. Den kinesiska underrättelsetjänsten gillar inte vad vi gör, det vet vi i alla fall. Ju mer Kina kaxar upp sig i Sydostasien desto mer fantastisk för oss.”

Men det är inte bara de ökade världspolitiska spänningarna som är Recorded Futures grogrund.

”Vi har byggt en digital värld som är supersammankopplad, allting hänger ihop. Men när vi byggde den glömdes säkerheten bort, den blir en efterkonstruktion. Dessutom finns det fler och fler människor i världen med bra utbildning och bra internetuppkoppling, men med små ekonomiska förutsättningar. Det enklaste sättet de kan tjäna pengar på är cyberkriminalitet.”

Från din horisont, vad är det mest intressanta som händer inom it-säkerhet och hot i världen i dag?
”Det vi ser just nu är en konvergens mellan cyberhot, fysiska hot och desinformationshot. En otrolig utveckling som verkar accelerera för varje vecka.”

Han nämner den nyligen infångade journalisten i Belarus som ett utmärkt exempel.

”Först tar Vitryska KGB och hackar sig in hos Ryanair för att ta reda på vilket flygplan han tar. Placerar agenter på planet, tar ned planet med stridsflygplan och kör sedan en massiv desinformation kring hela historien.”

Sådana ”allt-i-ett-hot” är något som helt vanliga företag måste förhålla sig till, menar han.

”Det spelar ingen roll vilken industri du befinner dig i, det börjar bli vardagsmat, det kommer fler företag än Ryanair att upptäcka snart.”

Tidigare handlade it-intrång främst om att antingen stjäla pengar eller företagshemligheter. Men där finns inte de största cyberhoten mot företag i dag, enligt Christopher Ahlberg.

”Det är absolut ransomware, som de senaste två, tre åren verkligen gått genom taket, som man ska vara orolig för. Vilket företag som helst, bank, hotell eller industriföretag, är extremt sårbart om någon kommer in och låser alla dina it-system.” 

”Det största hotet mot Tesla till exempel är om någon kommer in och låser hela bilflottan. Det kommer att hända”, säger han övertygat.

Finns det några incidenter eller hot som överraskat till och med dig den senaste tiden?
”Jag är alltid intresserad av två saker, dels när någon gör något som man inte trodde var tekniskt möjligt tidigare och dels när någon vågar och verkligen gör det man inte trodde någon vågade.”

Han liknar det ungefär som att du kan stjäla godis från ett barn, men det är en helt annan sak att göra det.

”Vi hittade Kina inne i tio stora indiska energibolags och kraftverks it-system. Det är första gången som Kina i princip hackat hela eldistributionen i ett land.” 

”Det är en sak att stjäla lite ritningar eller lite pengar, men det är en annan sak att våga göra sig redo att förstöra en hel civilisation. Det var verkligen något som överraskade mig. Men det skulle inte förvåna mig om det kommer värre saker innan året är slut.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?