1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Svensken ska erövra kontinenten med dansk lakrits

Lakrits har boomat den senaste tiden och det är inte minst Lakrids by Bülows förtjänst. Bolaget grundades av en av Danmarks numera mest kända entreprenörer. Nu ska en skånsk vd ta bolaget vidare ut i världen.

Fredrik R Nilsson, vd för Lakrids by Bülow, har ambitionen att nå minst 10 procents tillväxt per år.
Fredrik R Nilsson, vd för Lakrids by Bülow, har ambitionen att nå minst 10 procents tillväxt per år.Foto:Bengt Arvidson

Det var en gång en 5-årig pojke på Bornholm som började sälja äpplen och körsbär till förbipasserande på vägen. Som 14-åring lånade han 10.000 danska kronor från sin mamma och öppnade en liten strandkiosk. Han upptäckte att det saknades en lyxlakrits på marknaden och tog saken i egna händer. I sin mammas kök började Johan Bülow att experimentera med olika lakritsrecept.

Som 23-åring startade Johan Bülow sitt livsverk Lakrids by Bülow och den 7 juli 2007 öppnade han sin första butik på den danska ön Bornholm. Allt i butiken sålde slut på bara ett par timmar.

Sedan dess har konceptet vuxit sig stort. Första året sålde företaget för 300 000 danska kronor, tre år senare för 20 miljoner. I dag är Johan Bülow en av Danmarks mest kända personer.

En kort bilresa över Öresundsbron tar oss till fabriken i Hvidovre, strax utanför Köpenhamn. Vi har stämt träff med Fredrik R Nilsson, skåningen från Glumslöv, som sedan 2017 är bolagets vd. Han tog över efter att Johan Bülow klivit åt sidan och sålt majoriteten av sina andelar i bolaget till svenska Valedo som bland annat också äger danska kafékedjan Joe and the Juice.

Sverige är bolagets första och största exportmarknad och utgör i dag 10 procent av omsättningen. Företaget har 26 egna butiker i Danmark, Sverige, Finland, Norge och Tyskland och 2.000 återförsäljare på 46 marknader. Och porten till exportframgångarna har i allra högsta grad varit skåningarna.

”Vår första distributör utanför Danmark var i Limhamn och skåningarna har verkligen betytt mycket för våra butiker på Kastrup. Vi har också några av våra bästa återförsäljare i Helsingborg, Lund, Malmö och Trelleborg”, säger Fredrik R Nilsson.

Utanför fabriken doftar det lakrits och innanför dörrarna är väggarna målade i svart. Vi visas en trappa upp och tas emot av Fredrik R Nilsson. Han ursäktar sig med att han behöver äta något – och att behovet av mat är desto större efter en natts dålig sömn, på grund av en liten 5-månaders baby.

38 år gammal har han troligen varit i fler länder än vad en genomsnittsperson hinner med på en hel livstid. Som tidigare internkonsult på Nestlés huvudkontor i Schweiz, med fokus på affärsutveckling och bland annat som ansvarig för Nespressos utbredning har det blivit många resdagar.

”Jag bodde på hotell i mer eller mindre fyra års tid.”

Sedan fyra år är basen Köpenhamn.

”Det känns som att komma hem”, säger Fredrik R Nilsson.

Arbetskulturen i Danmark påminner mer om den ute i världen, menar Fredrik. Och det finns absolut ingen motsättning i att vara svensk vd i ett danskt bolag.

”Det är relativt vanligt. Titta på Pandora, som har en svensk vd, Bang & Olufsen fick en svensk vd nyligen. Och det var en svensk vd som var med att vända Vestas.”

I stället, menar Fredrik, är Sverige det land som det är svårast att vara chef i på grund av den svenska konsensuskulturen.

”Danskarna har ett skämt: ”Hur många svenskar krävs det för att ta ett beslut? En mer än det finns i rummet’”, säger Fredrik skämtsamt, men lägger också till att konsensus även råder i Danmark. Dock inte i samma utsträckning. När man jämför med den svenska, som man menar är extrem, så blir den obetydlig.”

Visionen är nu att erövra Tyskland och resten av Norden, där Sverige kommer att spela en huvudroll i berättelsen om den skandinaviska lakritsen. Beroende på varifrån i världen man kommer välkomnar man lakritsen med mer eller mindre förtjusning.

”Man kan säga att lakritsekvatorn går vid floden Main och följer ganska tydligt protestantismen”, säger Fredrik R Nilsson.

Och när man började experimentera med choklad var även danskarna tveksamma till en början, men marknadsstrategin; att provsmaka genererade en stor succé. I dag är Danmark den största marknaden med 40 procent, medan amerikaner är den största kundgruppen.

”Det är klart att vi kapitaliserar mycket på den enorma danska turismen.”

I London pryder Lakrids by Bülow delikatessavdelningen Harvey Nichols och i New York på Chelsea Food Market. Sverige är ett av få länder med renodlade lakritsbutiker och Lakrids by Bülow har en fin representation här.

”Vi har valt att inte höja priserna i Sverige, trots den svaga svenska kronan. Däremot är det i dagsläget mer intressant att öppna butiker i Tyskland och Norge, och fortsätta jobba med våra återförsäljare i Sverige, som det går fantastiskt bra för.

Foto:Bengt Arvidson

Att titta in i produktionen är som att stiga in i Jultomtens verkstad ur programmet Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Fredrik R Nilsson som tomtens bokhållare. Och produktionen av olika sorter chokladdraperad lakrits på de löpande banden i stället för dockor, gunghästar och brädspel.

Försäljningen mellan oktober till december utgör 50 procent av bolagets totala försäljning och de 80 personer som jobbar i produktionen jobbar i treskift alla veckans dagar.

”Det är juleffekten.”

Tillväxten har varit tvåsiffrig varje år och ambitionen är att hålla den över 10 procent under överskådlig framtid, enligt vd:n. Omsättningen för 2019 beräknas landa på 215 miljoner danska kronor.

”Ambitionen är att dubbla och vi är mitt i ett strategiarbete för att kunna definiera hur lång tid det vill ta.”

Tänk om Fredrik R Nilsson visste – när han som liten fick pengar av sin mamma apotekaren och pappa tandläkaren för att inte äta godis – att han en dag skulle tjäna sitt levebröd på just godis. 


Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?