1515
Annons

Svensken laddar för stugsemester igen

Hemester i år igen? Jo, det ser ut som att vi står inför ännu en coronasommar, och ovanligt många är redan i färd med att boka stuga. Stuguthyrare både i norr och söder förbereder sig på mestadels svenska gäster.

Foto:Hasse Holmberg / TT

Den Svenska Turistföreningen (STF) har märkt av att folk väljer att boka tidigt i år.

”Redan före jul såg vi ett positivt bokningsläge, framför allt inför sommaren. Om man tittar på bokningarna via webben är de sex procent fler än samma tid föregående år”, säger Ulrika Nordgren, försäljningschef på STF.

”Det finns ett extra stort intresse för Kebnekaise och Jämtlandsområdet. Inom fjällturismen jobbar vi mycket med att styra gäster till mindre besökta områden och perioder under sommaren.”

STF har minskat beläggningen på sina boenden och infört mer generösa avbokningsregler. Trots det säger Ulrika Nordgren att läget ser bra ut inför sommaren.

”Vi ser ett riktigt starkt intresse för fjällen, det är fler som bokar sommaren och man gör det tidigare än vanligt.”

Destination Gotland, som säljer båtresor och förmedlar boenden på Gotland, hoppas att många ska vilja ta sig över Östersjön i sommar. Men ännu är inte bokningstrycket så högt inför sommaren, även om det ökat något sedan hösten och vintern, berättar Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland.

I fjol hade fler bokat sin Gotlandsresa vid den här tiden, berättar han. Han tror dock att många väljer att vänta lite med att boka tills resan närmar sig, skriver han i ett mejl till TT.

Han berättar också att bolaget coronaanpassar båtresorna genom att bokningarna är begränsade så att det ska finnas en tom stol mellan resenärerna.

Stugförmedlingen Stugsommar förmedlar ungefär 1.500 hus varje år, både på Västkusten, i södra Sverige och i fjällen,

”I vanliga fall är 90 procent av gästerna tyskar, holländare och belgare. Men förra året när pandemin kom så stod vi med massor av avbokningar”, berättar Ema Enderlein Fall, ägarrådgivare på stugförmedlingen Stugsommar.

Först trodde både de på Stugsommar och uthyrarna att det skulle bli tomma stugor och noll intäkter i fjol, men så började de svenska gästerna att strömma till.

”Det blev en riktigt bra sommar till slut. Ökningen av svenska gäster blev hela 288 procent. Fast det blev brist på hus till slut.”

I år ser sommaren ut att bli ungefär som i fjol, tror hon.

”Vi räknar med att 2021 blir som 2020, med svenska gäster. De mest populära husen är redan bokade. Folk är ute i god tid i år.”

Husägare är riktigt sugna på att hyra ut även i år berättar hon, trots att de kanske skulle ha behov av sina hus själv eftersom inte heller dem kan resa bort.

”Ja, vi har flera samtal varje dag, och förra månaden fick vi in massor med nya hus, trots att det är lågsäsong nu”, säger Ema Enderlein Fall.

Viceroys grundare: SBB ska rasa ytterligare 50 procent

SBB har i år rasat på börsen och handlas nu i det intervall på 10-15 kronor som blankarfirman Viceroy Research kommunicerade när de inledde sin attack.

Nu uppdaterar Viceroys grundare Fraser Perring vad han anser att aktien är värd.

Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera