1515
Annons

Svensken friskare i allmänhet – på grund av pandemin

Gonorré, klamydia, mördarbakterier, hepatit B och C, RS-virus och vanlig influensa. Under förra året minskade förekomsten av ett stort antal smittsamma sjukdomar i Sverige. Nedgången sätts i samband med förändrade vanor i samband med pandemin.

Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk.

I över ett års tid har Folkhälsomyndigheten tjatat och gnatat på svenska folket om det enda som man verkligen vet kan påverka en pågående smittspridning.

Effekten av detta mantra på coronapandemin är dock svårt att sia om, eftersom det inte finns något att jämföra med. Däremot verkar det som om en rad andra smittsamma sjukdomar har påverkats, och då inte bara influensa och vinterkräksjuka som det tidigare har rapporterats om.

Exempelvis rapporterades bara hälften så många fall av invasiva grupp A-streptokocker (GAS) förra året, 376 fall, närmare bestämt, jämfört med 768 fall året dessförinnan. Dessa bakterier kan orsaka en rad olika infektioner, däribland blodförgiftning och förödande mjukdelsinfektioner, något som givit dem namn som ”köttätande” och ”mördarbakterier”.

”Det finns nog två skäl till den här nedgången. Det ena är ett minskat resande. En del av de här sjukdomarna, som salmonella, är ju rena importsjukdomar. Den andra orsaken är nog att vi faktiskt följt rekommendationerna. Att vi tvättat händerna, hållit avstånd och stannat hemma när vi varit sjuka”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Även de mer intima kontakterna tycks ha minskat. För i statistiken över sexuellt överförbara sjukdomar, som gonorré och klamydia, samt blodburna sjukdomar, syns en markant skillnad. Hiv, hepatit B och C är exempel på det senare. Antalet anmälda fall av hepatit B och C gick ner med en dryg fjärdedel förra året, medan antalet nyanmälda fall av hiv minskade med drygt 15 procent.

Därutöver minskade även antalet infektioner som kan kopplas till livsmedel. Exempelvis halverades antalet fall av campylobacterinfektion, en bakterie som kan finnas i rå kyckling och som orsakar magsjuka. Även salmonella, yersinia, ehec och hepatit A minskade, en minskning som framför allt sätts i samband med ett minskat resande och en förbättrad handhygien.

Den tydligaste nedgången syns dock bland de säsongsbetonade luftvägsinfektionerna, som influensa och RS-virus, samt calicivirus (vinterkräksjuka). Exempelvis var kurvan över antalet influensafall förra säsongen mer eller mindre helt tillplattad.

TT: Ser du det här som ett kvitto på att svenskarna faktiskt följt restriktionerna?
”Absolut. Influensa påverkas lite av resande, medan RS och vinterkräksjuka inte påverkas alls av om vi reser eller inte. De sprids bara i samband med nära kontakter med andra”, säger Anders Tegnell.

TT: Vad tror du, kommer vi att behålla det här beteendet, med bättre handhygien och att stanna hemma om vi är sjuka?
”Om man ser historiskt på de andra stora pandemierna i modern tid så har vi inte förändrat våra beteenden särskilt mycket. Både Asiaten och Hongkong (influensor) gick nästan helt obemärkta förbi. Mediebevakningen var minimal, på ett nästan fascinerande sätt om man jämför med i dag. Detta trots att antalet avlidna går att jämföra.”

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera