1515

Svenske rådgivaren: ”Trump är inte korkad”

”När presidentens sekreterare ringer, då släpper man allt.”

Så inleder Tomas J. Philipson sitt ”Sommar i P1”. I Sverige är han ett okänt namn, men under tre år var han hjärnan bakom president Donald Trumps ekonomiska politik.

Foto:Vita huset

”Trump har mina trasiga knän att tacka för alla råd”, säger Tomas J. Philipson.

Det var nämligen en knäskada som gjorde att den förre elitspelaren i volleyboll som 20-åring flyttade från Uppsala till USA för att studera. Nu är han professor vid University of Chicago och hans specialområden är hälso- och sjukvårdsekonomi.

Det är en unik inblick i Vita husets korridorer som skildras i sommarprogrammet. Under tre år var Tomas J. Philipson alltså en av president Donald Trumps allra närmaste ekonomiska rådgivare och fram till juni förra året ordförande i presidentens ekonomiska råd.

Han understryker redan i inledningen att hans uppgift i Vita huset endast var att ge sina bästa råd till Trump om ekonomisk politik, men levererar sedan ett 90-minuter långt försvarstal för hans presidentskap.

”Jag vet att många svenskar tycker att Trump var en udda och dålig president, men jag ska försöka förklara varför amerikanerna röstade fram honom. Som en konservativ ekonom gillade jag Trumps inställning till ekonomi och delade hans uppfattning om att avreglera och sänka skatterna för att stimulera fler jobb för de fattiga – vilket också skedde under hans tid. Därför var det ett lätt val att tacka ja till jobbet.”

”Att bara de rika tjänade på hans politik är helt fel, faktum är att de fattigas löner ökade mer än de rikas. Det berodde på att den privata sektorn tog fart innan pandemin bröt ut och den utvecklingen för de fattiga är jag mest stolt över under min tid i Vita Huset”, säger han bland annat i programmet.

För den redan från barnsben tävlingsinriktade ekonomen var de tuffa och ofta konfrontativa seminarierna på University of Chicago den ultimata skolan för en blivande presidentrådgivare.

Stämningen i det Ovala rummet var enligt Philipson nästan alltid lättsam, men för att vinna presidentens öra gällde det att vara toppförberedd och på några få minuter dra ut de viktigaste detaljerna.

”Trump ville gärna få i gång debatten bland oss rådgivare och kunde plötsligt säga: 'Tom, what's your opinion on this?'. Då förväntades man vara solid i sina argument för att inte skjutas ned av den andra sidan”, berättar han. 

Att arbetet i Vita huset skulle ha präglats av kaos och styrts av president Trumps ymniga twittrande tillbakavisas bestämt av Tomas J. Philipson.

”Det stämmer inte alls, det var en väloljad beslutsprocess. När han twittrade något visste vi rådgivare redan att det var hans åsikt i frågan – många gånger sedan månader tillbaka.”

Han medger dock att stämningen på de månatliga luncherna med chefen för den amerikanska centralbanken, Fed, kunde vara lite spänd efter att presidenten utgjutit sitt missnöje med uteblivna räntesänkningar på Twitter. 

Sitt beslut att arbeta för den kontroversielle amerikanske presidenten har Tomas J. Philipson tvingats försvara vid otaliga familjemiddagar hemma i Sverige.

”Europas bild av Donald Trump är ganska ensidig, många verkar tro att han är korkad, men så är det absolut inte. Man låter hans personlighet skymma vad han faktiskt åstadkommit politiskt”, säger han.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?