1515
Annons

Svenske miljardärens oljekoncern får miljardböter för mutor

Den svenske finansmannen Torbjörn Törnqvists oljekoncern Gunvor Group döms av schweiziska myndigheter att böta motsvarande runt 1 miljard kronor efter en långdragen utredning om mutor till statliga tjänstemän i Demokratiska republiken Kongo och Elfenbenskusten, som också resulterat i fängelsedom för en anställd.

Foto:Claes-Göran Flinck

Schweizåklagare har kommit fram till att Gunvor Group inte visade hänsyn och dessutom undandrog sig att vidta nödvändiga åtgärder för att hindra mutförfarandet. 

”Gunvor Group vidtog inga som helst verksamhetsmässiga åtgärder för att förhindra korruption i verksamheten. Bolaget stod i avsaknad av uppförandekod /…/ och inte heller fanns någon regelefterlevnadsfunktion”, skriver åklagaren i beslutet.

Ytterligare mellanhänder och personer med kopplingar till bolaget är fortsatt föremål för utredningar av bland annat mutbetalningar och penningtvätt, fortsätter åklagaren.

Mutorna, som gavs till regeringstoppar i de nämnda länderna, renderade i oljekontrakt i de naturresursrika men svårt korruptionsdrabbade och fattiga afrikanska länderna. 

Gunvor döms att betala 90 miljoner schweizerfranc (omkring 900 miljoner kronor) för de intäkter som gjordes från verksamheten under de berörda åren 2009-2011. Summan representerar omkring 3 procent av bolagets totala trading-vinst under åren, enligt myndighetens utredning.

I tillägg till detta döms Gunvor också till knappt 40 miljoner kronor i böter.

Förfarandet bestod i att Gunvor Group anlitade agenter som förde över signifikanta avgiftsandelar till statliga tjänstemän för att säkra kontrakten, enligt åklagaren.

Bolaget har tidigare hänvisat händelserna till ”verksamhetsmässiga tillkortakommanden” som ”utnyttjades av en före detta anställd”. Torbjörn Törnqvist har själv sagt att organisationen nu tagit lärdom från Kongo-erfarenheten och stärkt upp inom regelefterlevnad, något som också åklagaren vitsordar från och med år 2012.

Fallet är inte det enda där Gunvor och Torbjörn Törnqvist, som är vd och äger majoriteten av bolaget, pekats ut för inblandning i korruption. Under 2017 lade Sveriges Radio fram en granskning som redogjorde för att Gunvor Group under Torbjörn Törnqvists överinseende bistått diktaturen Vitryssland i ett omfattande program av oljesmuggling. Bolaget har dock förnekat ansvar.

Gunvor Group, som är döpt efter Torbjörn Tärnströms mor, är registrerat på Cypern och har huvudkontor i Geneve. Bolaget grundades år 2000 av Torbjörn Törnqvist och oligarken Gennadij Timchenko. Oligarken sålde av sin andel i Gunvor Group till Torbjörn Törnqvist i mars 2014, dagen innan det aviserades att han satts på sanktionslistan av USA som en konsekvens av affärer som nyttjat Rysslands invasion av ukrainska Krim.

Gunvors verksamhet finns i dag i alla världsdelar med tonvikt i olja, kol och järnmalm. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?