1515

Svenske miljardärens oljekoncern får miljardböter för mutor

Den svenske finansmannen Torbjörn Törnqvists oljekoncern Gunvor Group döms av schweiziska myndigheter att böta motsvarande runt 1 miljard kronor efter en långdragen utredning om mutor till statliga tjänstemän i Demokratiska republiken Kongo och Elfenbenskusten, som också resulterat i fängelsedom för en anställd.

Foto:Claes-Göran Flinck

Schweizåklagare har kommit fram till att Gunvor Group inte visade hänsyn och dessutom undandrog sig att vidta nödvändiga åtgärder för att hindra mutförfarandet. 

”Gunvor Group vidtog inga som helst verksamhetsmässiga åtgärder för att förhindra korruption i verksamheten. Bolaget stod i avsaknad av uppförandekod /…/ och inte heller fanns någon regelefterlevnadsfunktion”, skriver åklagaren i beslutet.

Ytterligare mellanhänder och personer med kopplingar till bolaget är fortsatt föremål för utredningar av bland annat mutbetalningar och penningtvätt, fortsätter åklagaren.

Mutorna, som gavs till regeringstoppar i de nämnda länderna, renderade i oljekontrakt i de naturresursrika men svårt korruptionsdrabbade och fattiga afrikanska länderna. 

Gunvor döms att betala 90 miljoner schweizerfranc (omkring 900 miljoner kronor) för de intäkter som gjordes från verksamheten under de berörda åren 2009-2011. Summan representerar omkring 3 procent av bolagets totala trading-vinst under åren, enligt myndighetens utredning.

I tillägg till detta döms Gunvor också till knappt 40 miljoner kronor i böter.

Förfarandet bestod i att Gunvor Group anlitade agenter som förde över signifikanta avgiftsandelar till statliga tjänstemän för att säkra kontrakten, enligt åklagaren.

Bolaget har tidigare hänvisat händelserna till ”verksamhetsmässiga tillkortakommanden” som ”utnyttjades av en före detta anställd”. Torbjörn Törnqvist har själv sagt att organisationen nu tagit lärdom från Kongo-erfarenheten och stärkt upp inom regelefterlevnad, något som också åklagaren vitsordar från och med år 2012.

Fallet är inte det enda där Gunvor och Torbjörn Törnqvist, som är vd och äger majoriteten av bolaget, pekats ut för inblandning i korruption. Under 2017 lade Sveriges Radio fram en granskning som redogjorde för att Gunvor Group under Torbjörn Törnqvists överinseende bistått diktaturen Vitryssland i ett omfattande program av oljesmuggling. Bolaget har dock förnekat ansvar.

Gunvor Group, som är döpt efter Torbjörn Tärnströms mor, är registrerat på Cypern och har huvudkontor i Geneve. Bolaget grundades år 2000 av Torbjörn Törnqvist och oligarken Gennadij Timchenko. Oligarken sålde av sin andel i Gunvor Group till Torbjörn Törnqvist i mars 2014, dagen innan det aviserades att han satts på sanktionslistan av USA som en konsekvens av affärer som nyttjat Rysslands invasion av ukrainska Krim.

Gunvors verksamhet finns i dag i alla världsdelar med tonvikt i olja, kol och järnmalm. 


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?