Annons

Svenske miljardärens oljekoncern får miljardböter för mutor

Den svenske finansmannen Torbjörn Törnqvists oljekoncern Gunvor Group döms av schweiziska myndigheter att böta motsvarande runt 1 miljard kronor efter en långdragen utredning om mutor till statliga tjänstemän i Demokratiska republiken Kongo och Elfenbenskusten, som också resulterat i fängelsedom för en anställd.

Foto:Claes-Göran Flinck

Schweizåklagare har kommit fram till att Gunvor Group inte visade hänsyn och dessutom undandrog sig att vidta nödvändiga åtgärder för att hindra mutförfarandet. 

”Gunvor Group vidtog inga som helst verksamhetsmässiga åtgärder för att förhindra korruption i verksamheten. Bolaget stod i avsaknad av uppförandekod /…/ och inte heller fanns någon regelefterlevnadsfunktion”, skriver åklagaren i beslutet.

Ytterligare mellanhänder och personer med kopplingar till bolaget är fortsatt föremål för utredningar av bland annat mutbetalningar och penningtvätt, fortsätter åklagaren.

Mutorna, som gavs till regeringstoppar i de nämnda länderna, renderade i oljekontrakt i de naturresursrika men svårt korruptionsdrabbade och fattiga afrikanska länderna. 

Gunvor döms att betala 90 miljoner schweizerfranc (omkring 900 miljoner kronor) för de intäkter som gjordes från verksamheten under de berörda åren 2009-2011. Summan representerar omkring 3 procent av bolagets totala trading-vinst under åren, enligt myndighetens utredning.

I tillägg till detta döms Gunvor också till knappt 40 miljoner kronor i böter.

Förfarandet bestod i att Gunvor Group anlitade agenter som förde över signifikanta avgiftsandelar till statliga tjänstemän för att säkra kontrakten, enligt åklagaren.

Bolaget har tidigare hänvisat händelserna till ”verksamhetsmässiga tillkortakommanden” som ”utnyttjades av en före detta anställd”. Torbjörn Törnqvist har själv sagt att organisationen nu tagit lärdom från Kongo-erfarenheten och stärkt upp inom regelefterlevnad, något som också åklagaren vitsordar från och med år 2012.

Fallet är inte det enda där Gunvor och Torbjörn Törnqvist, som är vd och äger majoriteten av bolaget, pekats ut för inblandning i korruption. Under 2017 lade Sveriges Radio fram en granskning som redogjorde för att Gunvor Group under Torbjörn Törnqvists överinseende bistått diktaturen Vitryssland i ett omfattande program av oljesmuggling. Bolaget har dock förnekat ansvar.

Gunvor Group, som är döpt efter Torbjörn Tärnströms mor, är registrerat på Cypern och har huvudkontor i Geneve. Bolaget grundades år 2000 av Torbjörn Törnqvist och oligarken Gennadij Timchenko. Oligarken sålde av sin andel i Gunvor Group till Torbjörn Törnqvist i mars 2014, dagen innan det aviserades att han satts på sanktionslistan av USA som en konsekvens av affärer som nyttjat Rysslands invasion av ukrainska Krim.

Gunvors verksamhet finns i dag i alla världsdelar med tonvikt i olja, kol och järnmalm. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?