Annons

Svenskarnas shoppinghumör ökar

Försäljningsvolymen i detaljhandeln, i fasta priser och kalenderkorrigerad, steg 2,2 procent i januari, jämfört med samma månad 2016.

Det visar statistik från SCB och HUI Research.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntades försäljningen ha ökat med 2,1 procent.

Dagligvaruhandeln ökade med 0,4 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg med 3,7 procent.

Jämfört med föregående månad steg försäljningen 1,3 procent i januari.

HUI Research noterar att dagligvaruhandeln gick betydligt svagare än sällanköpsvaruhandeln under månaden. Det preliminära utfallet för dagligvaruhandeln är förvånande svagt och bör tolkas med försiktighet. Sällanköpsvaruhandeln ökade å andra sidan sin försäljning med 4,0 procent i januari.

"Flera delbranscher bidrog till ökningen men av de försäljningsmässigt stora utmärkte sig heminredningshandeln och bygghandeln. Modehandeln och sporthandeln fick däremot stå tillbaka under månaden då jämförelsetalen från föregående år var tuffa", skriver HUI Research.

I januari 2016 slog snön och kylan till i stora delar av Sverige, vilket lyfte försäljningen av vinterrelaterade varor kraftigt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?