Annons

Svenskarnas bostadskostnader ökar

Bostadsköpkraften, som Swedbank Boindex mäter, steg något under tredje kvartalet.

Det skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Boindex för riket som helhet steg till 117,7 under tredje kvartalet från 117,3 kvartalet före.

Boindex är 100 när hushållen använder 30 procent av sin disponibelinkomst till boendekostnader. Historiska erfarenheter visar att när hushållens använder mer än 30 procent av sin disponibelinkomst till boendet uppstår problem på bostadsmarknaden.

Medianpriserna sjönk visserligen med 3 procent för småhus och med 1 procent för bostadsrätter (enligt Svensk Mäklarstatistik), men detta uppvägdes i stort sett av en ränteuppgång på 2 punkter, ökade energikostnader på cirka 10 procent och något lägre ökningstakt för disponibelinkomsten.

Generellt är prisförändringarna jämfört med förra kvartalet för såväl småhus som bostadsrätter måttliga med upp- och nedgångar på ungefär 2-4 procent. Noterbart är dock att medianpriserna för bostadsrätter i medelstora städer (> 75 000 invånare) steg med 7 procent jämfört med andra kvartalet, enligt data från Svensk Mäklarstatistik.

I Stockholmsregionen har såväl småhuspriser som bostadsrättspriser visat en nedgång på 2 procent i tredje kvartalet jämfört med det andra. Både Göteborgs- och Malmöregionen visade en uppgång på 4 procent på bostadsrätter i tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet, vilket gör att den årliga ökningstakten nu ligger på 15 procent respektive 13 procent.

"I dessa två regioner försvagas nu köpkraften vilket gör att det finns anledning att tro att prisökningstakten även här kommer bromsa in framöver", säger Jan Ihrfelt, analytiker på Swedbanks samarbetspartner Kepler Cheuvreux.

I delmarknaderna med lägst Boindex, bostadsrätter i Stockholms och Göteborgs stad, steg indexet från 84 till 85 för Stockholm, men sjönk från 84 till 82 för Göteborg.

Historiskt sett finns en stark korrelation mellan årlig prisutveckling och Swedbank Boindex. Under de senaste två åren med kraftigt stigande bostadspriser har kopplingen mellan köpkraft och prisutveckling på många ställen gått isär. Trenderna börjar hitta tillbaka till varandra, om än måttligt. Fortfarande är det dock en bra bit kvar innan det råder bättre samstämmighet, skriver Swedbank.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?