1515
Annons

Svenskarna spenderar mer på krogen

De svenska restaurangernas försäljningsvolym steg 1,5 procent under oktober jämfört med samma månad 2016.

Det framgår av statistik som SCB har tagit fram i samarbete med Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF) och Svensk Cater.

I löpande priser ökade försäljningen med 5,4 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år.

Visita och DLF skriver i en kommentar att efter att omsättningen för månaderna under tredje kvartalet reviderats jämfört med publiceringen av septemberdata står det klart att "inbromsningen i restaurangbranschen är ett faktum".

Efter revideringarna visade statistiken att omsättningen krympte i volym under tredje kvartalet med nästan en procent jämfört med tredje kvartalet 2016. Det är en stor revidering jämfört med den tillväxt för tredje kvartalet på drygt två procent som redovisades föregående månad.

"Att omsättningstillväxten ett enskilt kvartal varit negativ jämfört med motsvarande kvartal föregående år har inte hänt sedan Restaurangindex började publiceras", skriver Visita och DLF.

Totalt under perioden januari till oktober ökade försäljningsvolymen med 1,1 procent i årstakt.

Högerpartierna eniga om talman – ger SD framskjuten roll i utskott

Högerpartierna nominerar Andreas Norlén till talman och SD-ledamoten Julia Kronlid till andre vice talman – men lägger ned sina röster i omröstningen. SD får samtidigt en framskjuten roll i riksdagens utskott.

Riksdagens talman Andreas Norlén får förnyat förtroende från högerpartierna.
Riksdagens talman Andreas Norlén får förnyat förtroende från högerpartierna.Foto:Anders Wiklund/TT

På söndagen presenterade Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna sin gemensamma kandidat till talmansposten. Valet föll på Andreas Norlén.

”Norlén har under sin tid som talman visat att han besitter de erforderliga personliga egenskaper och kvalifikationer som uppdraget kräver. Norlén har samtidigt blivit brett respekterad och åtnjuter ett stort förtroende både i och utanför riksdagen”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

Partierna nominerar sverigedemokraten Julia Kronlid till riksdagens andre vice talman. Senast var hon ordinarie ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Samtidigt ger man beskedet att partierna lägger ned rösterna i talmansomröstningen som äger rum på måndagen vilket i realiteten betyder att de andra partiernas ledamöter får fälla avgörandet.

Partierna har också enats om fördelningen av utskottens presidieposter och där blir det storslam för riksdagens andra största parti, Sverigedemokraterna. SD får åtta av totalt sexton presidieposter. Moderaterna får fyra, Kristdemokraterna och Liberalerna två vardera.

Sonderingsuppdraget ligger hos Moderatledaren Ulf Kristersson och förhandlingar pågår. I det sammanhanget ska talmansposten ses som en bricka bland många tillsammans med regeringens sammansättning, sakpolitik och nyckelposter i riksdagen.

På fredagen nominerade Socialdemokraterna sin kandidat till talmanspresidiet, riksdagsledamoten Kenneth G Forslund. Men Socialdemokraterna sträckte samtidigt ut en hand till Moderaterna.

Magdalena Andersson (S), statsminister i övergångsregeringen öppnade tidigare i veckan för en moderat talman.

”Vi vill inte ha en partipolitiserad process kring talmannen”, sa hon vid en pressträff.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera