ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenskarna reser rekordmycket och längre

  • Foto: Colourbox

Trots oron i världen ökar resandet i vinter med 7 procent jämfört med i fjol. Det kan bli en rekordvinter och en tydlig trend är att flera långresmål ökar kraftigt, visar nya siffror från Ticket.

Nästan 4 av 10 svenskar planerar att resa utomlands i vinter och 18 procent uppger att de kanske ska resa bort, enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Ticket. Några av förklaringarna till den stigande bokningsstatistiken är att svenskarna har mer pengar i plånboken, bland annat på grund av låga boräntor, och att snittpriserna på flygbiljetter har fallit med 20 procent i vinter jämfört med i fjol, enligt Ticket.

”7 av 10 resor är solresor och 28 procent uppger att längtan efter sol och bad är den främsta orsaken till att de reser”, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Det senaste året har präglats av oroligheter, men resandet fortsätter att öka och var tredje svensk uppger att de inte låter omvärldshändelser påverka deras resvanor. Alla är dock inte opåverkade och 41 procent uppger att terrordåd eller terrorhot har påverkat deras resvanor.

Det har gjort Europa till vinterns stora vinnare och 45 procent av svenskarna väljer ett europeiskt resmål i vinter. Det utgör en ökning om 13 procent jämfört med i fjol.

Spanien fortsätter sommarens segertåg och ökar med 11 procent från redan höga nivåer i fjol. Landet gynnas av att allt fler vill resa och att oroligheterna i världen har fått resebolagen att flytta kapacitet till klassiska resmål som Gran Canaria.

"Uppgången fortsätter och hela en av tre svenskar väljer Spanien i vinter", säger Karin Starkman Ahlstedt.

Även Storbritannien vinner på att landet upplevs som ett tryggt resmål, enligt Ticket. Landet sticker ut och antalet bokningar ökar med 107 procent jämfört med i fjol. De skyhöga siffrorna förklaras av pundets fall under det senaste året och att bokningarna sköt i höjden efter brexit.

"Proppen har verkligen gått ur och vi kan även se en Zlatan-effekt sedan han började spela för Manchester", säger Karin Starkman Ahlstedt.

Egypten hör till de länder som tappar mest i vinter, på grund av oroligheterna i landet, och faller från plats 15 till 27 på listan över svenskarnas favoritländer. Samtidigt är intresset för Thailand helt orubbat och landet behåller sin andraplats.

”Thailand har en särställning bland svenskarna och landet ser inga effekter av sommarens händelser”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Spara till en resa: Jämför räntor här (extern tjänst)

En tydlig trend är att fler reser mer och längre. Intresset för Oceanen ökar kraftigt, efter några års nedgång, och bokningarna till exempelvis Australien ökar med 29 procent i vinter jämfört med i fjol.

”En av förklaringarna är att snittpriserna på flygbiljetter till Australien har fallit med 15 procent jämfört med i fjol. Det finns även fler bolag som flyger till resmålet och det har gett både bättre flygtider och priser”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Ett ökat utbud och bra kampanjpriser bidrar också till att antalet bokningar till Sydafrika och Filippinerna ökar med 55 respektive 49 procent i vinter jämfört med i fjol. Även Chile och Hong Kong ökar med 132 respektive 80 procent.

”Det är tydligt att de låga flygpriserna styr resandet allt mer och att det är en trend att vilja se nya saker”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Längtan efter något nytt syns även bland charterresorna där bokningarna till Vietnam och Sri Lanka rusar med 123 respektive 40 procent. Även Dubai ökar med 34 procent. Ytterligare en förklaring till att de långväga resmålen ökar är att allt fler vill kombinera sin solsemester med kultur.

”Det speglas av att 40 procent tycker att aktiviteter och utflykter är viktigt”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies