1515
Annons

Svenskarna nobbar Turkiet och USA för Norge

Politik och valuta avgör var svenskarna väljer att semestra. Årets förlorare är Turkiet och USA, dit resandet minskar, medan nationaldagsfirande Norge seglat upp som en ny favorit. 

Bryggen-gatan i Bergen.
Bryggen-gatan i Bergen.Bild:Colourbox

Svenska resenärer undviker att semestra i Turkiet efter fjolårets terrordåd och avstyrda statskupp. Det visar den årliga resebarometer som tidningen Vagabond tagit fram i samarbete med försäkringsbolaget ERV.

Under 2016 valde var sjunde svensk resenär, eller drygt 13 procent, bort Turkiet på grund av den politiska osäkerheten i landet. I år väntas ännu fler, 18 procent av resenärerna, undvika president Recep Tayyip Erdogans sandstrandsbeklädda kuster.

“Vi blir mycket mer medvetna om vad som händer i världen. Nästan varje dag kan vi läsa om nya händelser som skapar oro. Jag tror att antalet svenskar som reser till Turkiet kommer fortsätta att minska på grund av styret”, säger Hans Remvig, rese- och turismanalytiker på Resurs för turism och resor. 

Resandet till Paris, Nice, Bryssel och London minskade också omedelbart efter de respektive terrorattentat som drabbat de europeiska storstäderna. Men relativt snabbt har nivåerna stabiliserat sig igen.

“Det beror på att vi i grunden betraktar dessa städer som trygga och välfungerande”, säger Hans Remvig.

Resandet till USA minskar också, om än inte lika drastiskt som till Turkiet. Enligt barometern kommer tre procent av svenskarna att välja bort det stora landet i väst under 2017. Huvudorsaken är ett missnöje mot det politiska styret under president Donald Trump, menar Hans Remvig.

“Vi såg en drastisk nedgång i sålda flygbiljetter från Sverige när Trump meddelade att han skulle införa ett inreseförbud för medborgare från flera muslimska länder”, säger han.

Hos resebyrån Ticket har bokningarna till USA minskat med 13 procent sedan Donald Trump svor presidenteden i slutet av januari. Liknande bortfall syns även hos konkurrenterna Resia och Swansons.

På andra sidan spektret återfinns Spanien, som fortsatt är det mest populära resmålet för svenskar. Tyskland och Danmark återfinns också inom topp tre för 2016.

Spara till en resa? Jämför sparkonton här (extern tjänst)

En positiv överraskning för alla greker är att romansen mellan svenska turister och det sydeuropeiska ö-landet återigen tycks spira. Efter flera turbulenta år med en svår finanskris minskade turismen till landet. Men under 2016 reste fler svenskar än någonsin till Grekland, enligt barometern.

“Jag tror många turister som tänkt resa till Turkiet i stället valde Grekland. Länderna har i mångt och mycket liknande stränder, väder och kulturer”, säger reseanalytikern Hans Remvig.

Samtidigt tycks vårt grannland Norge ha seglat upp som en ny favorit. Under 2016 ökade bokningarna till landet lavinartat och steg med 47 procent jämfört med året innan. Det beror till stor del på att den norska kronan försvagats i värde, med en mer gynnsam kurs för svenska turister, menar Hans Remvig.

“Samtidigt ser vi hur den svenska gränsstaden Strömstad har svårare att locka till sig norska turister. Färre norrmän tycker att det är värt att resa in till Sverige för att handla när den norska kronan är så pass svag”, säger han.

Sammantaget fortsätter svenskarna att vara glada i utlandsemestrar. Sedan millennieskiftet har ökningstakten tilltagit ytterligare och under 2016 gjordes knappt 14 miljoner utlandsresor med minst en övernattning.

“I genomsnitt gör vi mer än två utlandsresor per person varje år. Det beror ju på att vi har det gott ställt. Under alliansregeringens styre infördes vissa skattelättnader så som rot-avdraget för billigare renovationer, varpå vi fick mer pengar att lägga på resor. Det är helt klart ett av svenskarnas största nöjen”, säger Hans Remvig, rese- och turismanalytiker.

Resebarometern från tidningen Vagabond och försäkringsbolaget ERV genomfördes i mars 2017 där 1.000 personer tillfrågades och svarade på enkäten.

https://infogr.am/de_tio_mest_populara_resmalen_for_svenskar_under_2016

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera