1515
Annons

Svenskarna har bäst privatekonomi i EU

Svenska hushåll har EU:s bästa förutsättningar för att spara. ”Vi kanske glömmer bort det i bland och fokuserar på våra egna problem. Men jämför vi med andra europeiska länder har vi det väldigt bra”, säger Tor Borg, sparekonom på SBAB.

De svenska hushållen har all anledning att jubla.
De svenska hushållen har all anledning att jubla.Bild:TT

I Sverige har fler hushåll än i något annat EU-land en privatekonomi som tillåter sparande. Andelen svenska hushåll som uppger att de sparar är 49 procentenheter större än andelen som svarar att de skuldsätter sig eller lever på sparade pengar, enligt en rapport gjord av SBAB.

Det är bättre siffror jämfört med i fjol och Sverige säkrar därmed topplaceringen bland EU:s ekonomiskt starkaste hushåll.

”Vi kanske glömmer bort det i bland och fokuserar på våra egna problem. Men jämför vi med andra europeiska länder har vi det väldigt bra”, säger Tor Borg, sparekonom på SBAB, till TT.

Sverige hamnar även överst på listan när det gäller hushållens ekonomiska utveckling under det senaste året. Andelen hushåll som uppger att deras ekonomiska situation har blivit bättre under perioden är 8 procentenheter större jämfört med de hushåll som uppger att ekonomin har blivit sämre.

Även förväntningarna på ekonomin är större i Sverige jämfört med i andra EU-länder. Andelen hushåll som uppger att de förväntar sig en bättre ekonomi är fler än de som förväntar sig sämre tider.

Andra länder med ekonomsikt starka hushåll är Luxemburg, Finland och Tyskland. På botten finns Bulgarien, Italien, Rumänien, Kroatien och Grekland.

Producentpriser i Europa steg 5 procent i augusti

Producentpriserna i euroområdets industri steg 5,0 procent i augusti jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg producentpriserna 43,3 procent. Det rapporterar Eurostat.

Analytikerna hade också väntat sig att priserna skulle stiga med 5,0 procent under månaden, och ed 43,2 procent jämfört med motsvarande månad föregående år, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Energipriserna steg 11,8 procent i euroområdet i augusti jämfört med månaden före och steg 116,8 procent jämfört med samma månad 2021. Exklusive energi steg PPI med 0,3 procent jämfört med föregående månad och steg med 14,5 procent jämfört med samma månad 2021.

I juli steg PPI för euroområdet 4,0 procent jämfört med månaden före, och steg 38,0 procent jämfört med samma månad föregående år.

I hela EU steg producentpriserna 4,9 procent i augusti. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg producentpriserna med 43,0 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera