ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenskarna förbrukar 4,2 jordklot

  • Foto: TT

Den genomsnittliga svensken lever som om det fanns 4,2 jordklot – en ökning från 3,7 jordklot under 2014, visar Världsnaturfondens (WWF) Living planet-rapport. Maten utgör den största delen, 32 procent, av Sveriges ekologiska avtryck, följt av resor, 29 procent, och konsumtionen av varor som utgör 18 procent.

WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén säger att en del av problemet är svenskarnas höga import av produkter som framställts med fossil energi, inte minst från Kina.

"Sverige och svenskarna är duktiga på många sätt, vi har kommit långt i vår omställning i energiproduktion, även om det finns mycket kvar att göra, och vi har en långt gången teknik, kännedom och förståelse för hållbarhetsfrågorna, men det pratas inte mycket om påverkan genom konsumtion av varor som kommer långt bortifrån", säger Wirtén till TT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer