ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenskarna delar flest opålitliga nyheter i Europa

  • Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Svenskarna ligger i överlägsen topp i Europa när det kommer till hur mycket vilseledande och falska nyheter som vi delar vidare på sociala medier, enligt en studie från Oxfords universitet. Bara i USA, före Trumps valseger, delades lika många "skräpnyheter".

En av tre nyhetsartiklar som delas vidare av svenska twittrare är vad forskare på Oxfords universitet kallar för "skräpnyheter". Under tio dagar i augusti studerade de över 270.000 Twitterinlägg som handlade om det svenska valet, bland annat genom sökningar på populära hashtaggar som #val2018.

The Oxford internet institute, en del av universitetet i Oxford, har gjort likadana studier inför sex andra val i andra västländer. Och Sverige sticker ut, anser forskarna.

"Resultaten är anmärkningsvärda. De visar att jämfört med hur det såg ut i de andra stora valen i Europa de senaste åren – i Frankrike, Tyskland och Storbritannien – delar svenska användare överlägset flest skräpnyheter", säger professor Phil Howard, chef för institutet, i ett pressmeddelande.

I institutets tidigare studier är det bara inför Donald Trumps valseger i USA som det twittrades ut lika många vilseledande artiklar.

"Skräpnyheterna" kommer från sajter som forskarna menar "medvetet publicerar vilseledande eller inkorrekt innehåll som utformas för att se ut som riktiga nyheter".

När forskarna tittat på allt material som delats med politiska hashtaggar står så kallade skräpkällor bakom 22 procent av det man länkar till. Forskarna ser tydliga gemensamma nämnare.

”Innehållet är väldigt kritiskt mot invandring och väldigt kritiskt mot islam. Det är den röda tråden. Det är en högerradikal kontext”, säger svensken Fabian Sivnert, en av forskarna bakom studien, till TT.

Det är tre sajter som dominerar bland "skräpnyheterna", enligt studien: Samhällsnytt (före detta Avpixlat), Fria Tider samt Nyheter Idag står för 86 procent av delningarna.

Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick säger till Reuters att han vänder sig emot beskrivningen skräpnyheter och understryker att sajten är en del av det pressetiska systemet i Sverige.

”Vi ljuger inte och vi kommer inte med falska anklagelser”, säger Frick till Reuters. 

Andra slutsatser som dras i studien är att majoriteten av källorna som sprider vilseledande information är inhemska, svenska källor. Och samtidigt som vi delar med oss av flest artiklar från tveksamma källor, så tenderar svenskarna att vara bättre jämfört med i andra länder på att hålla sig till sakfrågan i debatten, i stället för att referera till enskilda partier eller kandidater.

En rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut som presenterades förra veckan slog fast att automatiserade Twitterkonton med politiskt innehåll har ökat under månaderna inför det svenska valet. Kontona har slagsida åt att stödja nationalistiska och invandringskritiska rörelser. Omkring sex procent av kontona som twittrar om svensk politik är automatiserade, samtidigt som de står för tolv procent av inläggen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer