Annons

Svenskarna: Billiga hyresrätter löser bostadsbristen

Svenskarna ser fler billiga hyresrätter som den bästa lösningen på den skriande bostadsbristen, enligt en färsk undersökning.

"Bostadsrätterna blir dyrare och dyrare och det är inte möjligt för alla att köpa", säger privatekonomen Ingela Gabrielsson.

Vy över Södermalm i Stockholm.
Vy över Södermalm i Stockholm.Bild:Fredrik Sandberg/TT

Yougov har på uppdrag av Nordea frågat 1.000 personer om vilka de tre viktigaste bostadspolitiska åtgärderna är för en bättre bostadsmarknad.

Samtliga ålderskategorier anser att fler hyreslägenheter är den viktigaste åtgärden. I gruppen 40–54 år anger 71 procent att detta är den effektivaste lösningen, jämfört med 59 procent i gruppen 18–25 år.

Att personer i medelåldern i högre grad föredrar fler hyresrätter framför fler bostadsrätter kan bero på att föräldrar allt oftare får hjälpa barnen ekonomiskt att köpa en bostad.

"De äldre har varit med ett tag och oroar sig för hur deras barn ska kunna flytta ut. Att hjälpa med kontantinsats för en bostadsrätt är kanske möjligt med ett barn men inte med flera", säger Ingela Gabrielsson, privatekonom hos Nordea.

Näst viktigast är att bygga fler billiga bostadsrätter för låg- och medelinkomsttagare. Det anser hälften av de svarande i gruppen 26–29 år, mot 42 procent hos föräldragenerationen.

Ingela Gabrielsson påpekar att många unga vill göra bostadskarriär genom att komma in på bostadsrättsmarknaden och sedan byta upp sig.

"Många får höra att det är det enda sättet att lösa det på, och det enda som lönar sig. Men jag tycker ändå att det är intressant att det i undersökningen är just hyresrätter som efterfrågas. Det är möjligt att det har skett ett skifte."

Bosparande och att tidigt ställa sig i bostadskö är grundläggande tips för unga.

"Man får också tänka sig att bo lite längre ut med pendelavstånd. När storstäderna växer skapas det också nya möjligheter, men det finns ingen quick fix", säger Ingela Gabrielsson.

Undersökningen gjordes mellan den 1 och 7 augusti via Yougovs internetpanel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?