1515

Svenskarna är rekordrika

Börslyft och stigande bopriser har fått de svenska hushållens nettoförmögenhet att nå rekordnivån 14.000 miljarder kronor, visar nya siffror från SEB. Men även skulderna slår rekord.

Bild:TT

”Svenska hushåll har aldrig varit rikare än nu totalt sett. Både brutto- och nettoförmögenheten steg under tredje kvartalet till nya rekordnivåer”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Banken sammanställer varje kvartal sin Sparbarometer för att följa utvecklingen i de svenska hushållens ekonomi. Siffrorna för det tredje kvartalet visar de högsta noteringarna någonsin i historien.

Hushållens samlade bruttoförmögenhet steg till 17.812 miljarder kronor under förra kvartalet. Det motsvarar cirka fyra gånger Sveriges BNP. Även netto, efter att skulderna räknats bort, så blev det rekord med 14.122 miljarder kronor, efter en uppgång på 4,9 procent.

”Det är ett kraftigt lyft. Den viktigaste förklaringen var att aktietillgångarna ökade i värde tack vare starka börser. Men även bostadspriserna, som länge varit ett draglok och central förklaring till förmögenhetstillväxten, fortsatte stiga”, säger Jens Magnusson.

Rapporten visar samtidigt att skulderna ökade med 1,5 procent under tredje kvartalet. Den sista september hade hushållen samlade skulder på 3.690 miljarder kronor, den högsta nivån hittills.

”Huvudorsaken är stigande bostadspriser. Skuldökningen uppfattas som dramatisk och oroväckande av många och vi kan konstatera att skulderna fortsätter att öka med 7,1 procent på årsbasis”, säger Jens Magnusson.

”Men vi ser nu samtidigt för första gången på flera år att årstakten för skuldsättningen minskar något från 7,3 procent föregående kvartal. Det kan vara början på ett välkommet trendbrott.”

SEB:s privatekonom pekar dock på att det inte är bra att skulderna ökar för mycket och anser att såväl regeringen och myndigheterna som bankerna ”måste hålla utvecklingen under uppsikt.”

Pengar över? Hitta bästa sparräntan (extern tjänst)

Är rekordförmögenheten delvis luft på grund av bostadsmarknadens uppgång?
”Det finns risk för det. Vi tror inte att risken för ett ras är överhängande men även en nedgång på 15–20 procent som vi sett i en del andra länder, skulle kunna få mycket negativa konsekvenser både för enskilda hushåll som lånat för mycket och för ekonomin i stort eftersom utrymmet för konsumtion skulle minska.”

Vilken inverkan har hushållens starka ekonomi?
”Det finns en psykologisk effekt att när bostäderna och aktierna ökar i värde så känner vi oss rikare. Då är man ofta mer benägen att konsumera mer.”

Men någon köpfest vågar han inte förutspå.

”Dels är förmögenheten ojämnt fördelad och långt ifrån alla hushåll är rekordrika. Och dels så är ju mycket av förmögenheten bunden i bostäder och pensionssparande.”


Innehåll från Binary BrainsAnnons

Så blir ni experter på er efterfrågan – med lättintegrerad prediktiv analys

Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.
Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.

Inom handeln finns många komponenter att förhålla sig till för att kunna driva en tids- och kostnadseffektiv verksamhet och samtidigt vara hållbar. Därför finns Binary Brains, som med prediktiv analys och intelligenta prognoser hjälper företag att kontinuerligt optimera sin verksamhet genom att få bättre koll på utbud och efterfrågan.

När Binary Brains grundades 2018 såg teamet, som bland annat bestod av vd:n Jacob Kihlbaum, en möjlighet i att på ett mer effektivt sätt förutsäga vad som kommer att säljas med hjälp av prediktiv analys. På så sätt går det att optimera bland annat produktion, inköp, lager och personal för en så effektiv verksamhet som möjligt.

– Merparten av alla bolag arbetar redan i dag med prognoser men av ett mer traditionellt slag. Då har man kanske analytiker med bred branschkunskap som analyserar historiska försäljningsmönster för att förutspå kommande år. Intelligenta prognoser är i stället ett uttryck som vi själva myntat där prognoserna är datadrivna och kan bedöma hur försäljningen mer exakt kan komma att se ut – och detta görs genom prediktiv analys. Ju bättre prognoser desto fler optimeringar kan man göra, förklarar han.

Förutse oförutsedda förändringar – kombinationen av data är viktig

Prognoserna i sig är en viktig utgångspunkt för att på en strategisk nivå kunna förstå vad det är som driver efterfrågan. Det Binary Brains gör är att ta emot kundens försäljningsdata, samt eventuellt även marknadsföringsdata, och adderar därefter extern tredjepartsdata. Denna externa data är en samling värden som kan påverka försäljning och efterfrågan i olika riktningar på grund av olika kombinationer sinsemellan varandra; väder, närliggande evenemang, datum med flera. Slutprognosen autokorrigerar sig själv såväl på kort som på lång sikt och integreras direkt in i de system kunden redan använder och investerat i.

Enkel integrering i befintliga system

De insikter man får från prognoserna gör det enklare att anpassa produktion eller inköp, något som leder till mindre överproduktion och lägre lagerkostnader. Färre överflödiga varor behöver reas ut och färre färskvaror kasseras som passerar bäst före-datum. Detta resulterar i att företag blir mer lönsamma och hållbara i både arbetssätt och slutresultat.

– Vi har partners som hanterar logistiksystem, kassasystem och personalhanteringssystem. Ifall en kund använder något vi inte redan har tillgång till kan vi ta kontakt med de som tillhandahåller systemet man vill integrera mot och projektleda hela den processen. Samarbetet slutar inte heller efter att vi integrerat systemen, vi finns med hela tiden och arbetar aktivt med att underhålla och optimera prognoserna så att de fortsätter vara aktuella och fungera smidigt, avslutar Jacob Kihlbaum.

Om Binary Brains

Grundat: 2018
Antal anställda:16
Produkt: Lättintegrerade intelligenta prognoser som förutser efterfrågan med hjälp av intern data, tredjepartsdata och artificiell intelligens, utvecklat för butiker, e-handel och system inom supply chain management.

Läs mer på binarybrains.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Binary Brains och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?