Annons

Svenskar vill inte vara kontantfria

Det är inte bara Riksbanken som oroas av ett kontantfritt samhälle.

Även om allt färre svenskar går omkring med kronor och sedlar i fickorna så vill många fortsatt ha möjligheten.

Sju av tio svenskar vill kunna betala med kontanter även i framtiden.
Sju av tio svenskar vill kunna betala med kontanter även i framtiden.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sju av tio svenskar vill kunna betala med kontanter även i framtiden, enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Bankomat, som driver kontantautomater över hela Sverige.

Det är framför allt de äldre som vill det – men också en majoritet bland unga vuxna.

Riksbankschefen Stefan Ingves har uttryckt sin oro för ett samhälle utan kontanter. I en krissituation kan ansvaret för svenskarnas betalningsmedel komma att helt och hållet falla på kommersiella aktörer, skrev han i ett inlägg på DN Debatt i februari – och jämförde betalningsväsendets betydelse med försvarets och domstolsväsendets.

Ingves har flera gånger föreslagit en lagändring där banker blir tvungna att ha kontanter.

Värdet på sedlarna och mynten som är i omlopp i Sverige har sjunkit i flera år. 2013 var det genomsnittliga värdet 88 miljarder kronor och förra året var det 57 miljarder.

Inställningen till kontanter skiljer sig mellan storstad och landsbygd i undersökningen. I Värmlands, Västmanlands och Kalmar län är andelen kontantförespråkare som högst, medan den är som lägst i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?