ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenskar vill ha promillegräns på elcyklar

  • Foto: Thomas Johansson/TT, Thomas Johansson

Elcyklar har blivit ett allt vanligare transportmedel. Trots att många cykelolyckor är alkoholrelaterade är det inte olagligt att använda elcykel efter att man har druckit. Men enligt en undersökning vill många ha en promillegräns för de populära elcyklarna.

Att använda sig av en elcykel är populärt och har blivit ett vanligare alternativ istället för att ta bilen när man har druckit. Kanske i synnerhet nu under sommaren, men många menar att man inte borde få cykla en elcykel efter att man har druckit alkohol. 

Det visar en ny undersökning av försäkringsbolaget If och Youvog där 61 procent av de drygt 3500 tillfrågade ansåg att det bör finnas en promillegräns för när man inte får använda sin elcykel.

Dan Falconer är motorexpert på If, enligt honom riskerar mängden alkoholrelaterade olyckor att öka eftersom dagens rattfyllerilagar alltså inte omfattar vissa typer av elcyklar.

"I takt med att elcykelanvändandet blivit allt mer populärt, befarar jag att vi kommer att se en ökning av den här typen av olyckor", säger han. 

Så länge motorn på elcykeln har en effekt på högst 250 watt och inte ger något krafttillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen får du dricka alkohol och använda din elcykel. 

"Det här tycker vi är olyckligt. Alkohol i kombination med elcykling är aldrig en bra idé. Ditt omdöme försämras när du är berusad, samtidigt som du kommer upp i höga hastigheter. Det kan bli väldigt farligt", säger Dan Falconer.

Däremot räknas en snabb elcykel som en moped klass 1 och då gäller samma regler som vid framförandet av en moped. 

Enligt Statens väg och transportforskningsinstitut har 236 cyklister omkommit mellan 2007 och 2015. Av dessa var drygt 10 procent av dödsfallen alkoholrelaterade.

Dan Falconer poängterar dock att man kan bli dömd för vårdslöshet i trafik även om man har en elcykel som inte omfattas av gällande lagar om en alkoholrelaterad olycka inträffar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer