ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenskar väljer lokala aktier

Svenskar är riktiga lokalpatrioter och väljer gärna aktier med lokal anknytning. Det visar statistik från Avanza. Och norrlänningarna är vinnare.

 

I teorin investerar vi i aktier genom att noggrant analysera bolagssiffror och köpa den aktien vi tror har potential att avkasta mest. Men i praktiken är vi inte så rationella.

Statistik från Avanza visar att svenskar är lokalpatrioter och att man gärna väljer aktier med lokal anknytning. Avanza har sammanställt statistik över aktier som är mer än två gånger så vanliga i en viss stad eller region jämfört med Sverigesnittet.

Siffrorna visar att norrlänningar föredrar gruvbolag och fastighetsbolag med lokal anknytning. Samtidigt finns uppstickarbolaget Easyfill, med bas i Jämtland, med i norrlänningarnas portfölj.

”Att vi dras till bolag på hemmaplan är inte förvånande. Det är ofta bolag som vi känner till och har en relation till, men det är viktigt att vi lyfter blicken och inte blir för hemmablinda. Att se bolagsnamnet i lokalpressen betyder inte automatiskt att vi har så mycket bättre koll på bolaget”, säger Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

I Göteborg är man inte sämre. Där gillar man nischbanken Collector, som fastighetsmagnaten och göteborgsmiljardären Erik Sehlin är huvudägare i. Även i Malmö gillar man aktier med lokal anknytning, däribland fastighetsbolaget Victoria Park och polymerbolaget Trelleborg.

Stockholmarna sticker dock ut. Där är bland annat telekombolaget Nokia, informationsteknikbolaget Clavister och spelbolaget Paradox populära aktier. Johanna Kull tror i stället att det är stockholmarnas yrkesval som avgör då programmerare har seglat upp som det vanligaste yrket i huvudstaden.

Det är norrlänningarnas portfölj som har gått bäst då Botnia Exploration och Easyfill rusat på börsen. Det bör dock nämnas att risken i portföljen får betraktas som något hög.

Johanna Kull varnar för att det att riskspridningen blir liten då man satsar lokalt.

”Utgå i stället från aktier som har en stabil och gärna global marknad. Det kan innebära ett lokalt bolag som malmöbornas Trelleborg, men smalare bolag bör bara utgöra en mindre del av portföljen”.

Att äga aktier i bolaget man jobbar på är också riskabelt då det kan bli en dubbelsmäll om bolaget får problem.

”Det är Ericsson ett tråkigt exempel på. De arbetare som blivit varslade och samtidigt äger Ericssonaktier blir ju inte bara av med sin inkomst, det har även fått se sina Ericssonaktier tappa 40 procent i värde sedan årsskiftet”, säger Johanna Kull som i stället råder att ha en mindre del av portföljen investerad i egna bolaget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer