Annons

Svenskar skadade i Beirutexplosion

Ett fåtal svenskar har skadats i explosionerna i Beiruts hamn, uppger utrikesdepartementet. Skadorna är lindriga och de har fått vård på plats.

En snabbutredning ska nu ge svar på hur olyckan kunde ske och vilka som är ansvariga.

Beiruts hamn efter explosionen.
Beiruts hamn efter explosionen.Foto:Thibault Camus

Hur många svenskar som skadats kan inte utrikesdepartementet uppge, men det ska röra sig om lindriga skador.

”Vi har inga uppgifter om omkomna”, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD, till TT.

Flygplatsen i Beirut är öppen och svenskar som vill resa hem uppmanas att kontakta sina rese- och försäkringsbolag.

Omkring 5.000 människor skadades och över 150 omkom i explosionerna i Beiruts hamn i tisdags, enligt Libanons hälsodepartement. Flera personer saknas fortfarande i rasmassorna.

I flera år hade över 2.700 ton av det explosiva ämnet ammoniumnitrat förvarats i hamnen trots att myndigheter larmats om faran. En kommitté ska nu tillsättas som ska utreda vad som hände och vem som bär ansvaret. En rapport ska presenteras inom fyra dagar, säger utrikesminister Charbel Wehbe till franska radiokanalen Europe 1.

”Det är allvarligt och vi tar det på allvar.”

”De som är ansvariga för det här fruktansvärda brottet kommer att straffas av domare”, säger han till radion.

Men en utredning är långt ifrån nog för att dämpa ilskan hos de libaneser som är trötta på hur landet misskötts.

”Våra ledare är bedragare och lögnare. Jag kommer inte tro på någon utredning de gör. De förstörde landet och de ljuger för folk. Vem tror de att de lurar?”, säger Jean Abi Hanna, en 80-årig tidigare hamnarbetare vars bostad förstördes och vars dotter och barnbarn skadades i smällen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) ställer sig också bakom växande krav på en oberoende utredning av händelsen.

”En oberoende utredning med internationella experter är den bästa garantin för explosionens offer att få den rättvisa de förtjänar”, säger HRW.

Över hälften av staden skadades i smällen och uppemot 300.000 människor har blivit hemlösa, enligt stadens guvernör Marwan Abboud. Kostnaderna för explosionen beräknas landa på motsvarande 130 miljarder kronor.

Nödhjälp i form av bland annat pengar, sjukvårdsutrustning och hjälparbetare har strömmat till Libanon från EU och en rad olika länder runtom i världen.

Frankrikes president Emmanuel Macron var den förste politiske ledaren som reste till Libanon efter katastrofen. Han möttes av folksamlingar som ropade slagord och bad om Macrons hjälp att störta Libanons styre och införa reformer i landet.

Macron varnade under sin rundtur i de värst söndersprängda delarna av staden för att Libanon kommer att ”fortsätta att sjunka” utan akuta reformer och försäkrade att hjälpen från Frankrike inte skulle gå ner i korrupta fickor.

”Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankocheck till regimen”, säger Macron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?