Annons

Svenskar rusar till solsemestrar – trots dyrtider

Lågkonjunktur och stigande matpriser till trots – svenskarna väljer inte bort solsemestern i sommar.

Researrangörerna vittnar om att bokningsläget börjar likna förpandemiska nivåer.

Utlandsresan under sommarledigheten är inget som svenskarna tänker ge upp i första taget. Enligt researrangörerna ser bokningsläget mycket bättre ut än väntat.

”Man kan väl säga att det bokar väldigt bra, trots den lite tuffare ekonomi som vi är i”, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui. 

Innan kollegorna på Ving skiljdes åt inför julledigheten sade koncernchefen Anders Wikner till dem att ”inte bli alltför besvikna” om de inte skulle infria de höga säljförväntningarna, berättar kommunikationschef Claes Pellvik.

”Sedan när vi möttes efter julledigheterna, då hade vi faktiskt överträffat de här säljförväntningarna en smula och det har fortsatt så”, säger han.

Samma lättnadens suck drogs på resebyrån Apollo efter julledigheten.

”Direkt efter jul så hamnade bokningsläget jättehögt och vi tänkte: 'what?', vilket var superroligt. Och sedan har det fortsatt att ligga så vecka efter vecka”, säger kommunikationschefen Sandra Miller Kinge.

Hos Apollo bokas resor ”i massor” inför våren och sommaren, enligt Miller Kinge. Bokningsläget är nu detsamma som 2019 och i absoluta tal har man till och med sålt mer under vissa veckor, säger hon.

För Tui och Ving är bokningsläget fortfarande en bit under 2019 års nivåer.

Enligt Adam Györki på Tui så verkar det samtidigt som att många bokar sina resor lite senare än vad man gjorde före pandemin.

”Det där beteendet har hållit i sig, så vi vet inte var vi kommer att landa den här sommaren, men det bokar på väldigt, väldigt bra”, säger Györki. 

Resande verkar också ligga högt upp listan över saker som konsumenterna inte kan tänka sig att spara in på framöver, säger Adam Györki, och hänvisar till undersökningar som Tui självt gjort eller köpt in från andra aktörer.

”Det är ganska ovanligt. Rent historiskt brukar resan vara något av det första man sparar in på”, säger han.

Att pandemin begränsade resandet under ett par år är, enligt Györki, en trolig förklaring. Att elstödet nu börjat betalas ut kan också bidra till att fler nu väljer att boka resor inför sommaren, säger han.

Även Sandra Miller Kinge tror på en ”efter pandemin-effekt”.

”Man har inte kunnat resa och nu känner man att man kan det. Man kanske både har semesterdagar och lite pengar reserverade för det”, säger Sandra Miller Kinge.

Om man ser till resmål vittnar researrangörerna om att de grekiska öarna klättrar på popularitetslistan. Turkiet ”tappar kraftigt”, enligt Adam Györki. 

Enligt Claes Pellvik på Ving kan det uppdämda resesuget efter pandemin också ha förstärkts efter förra årets ”uppstartsproblem” för resebranschen. Han tar upp inställda flyg till följd av pilotstrejken på SAS och polisens passkaos som exempel.

Det kan också vara så att konsumenterna prioriterat bort andra saker för att ha råd med sina resor. Exempelvis har branscher inom sällanköpshandeln signalerat att de har fått de tufft, säger han.

”Jag tänker byggvaruhandel, kläder och skor, inredning, möbler och så vidare. Det verkar som att man håller igen lite på det och prioriterar resor och upplevelser.”

Det är tre kvartal kvar av 2023 och vid det här laget har researrangörerna lärt sig att det kan dyka upp hinder på vägen, säger Claes Pellvik.

”Men så här långt ser det riktigt bra ut.”

Innehåll från RISEAnnons

RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI

Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.

Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.

Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.

– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:

– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.

Centrum för tillämpad AI

På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.

– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

150 AI-projekt

Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.

– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.

Läs mer om Centrum för tillämpad AI och AI-projekt på RISE.

Om RISE  
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera