Annons

Svenskar kan lite om amorteringskravet

Mängder av svenskar har ingen koll på vad det nya strängare amorteringskravet innebär, visar två enkäter.

Många spår fallande priser och flera pekar på att de nu kanske kommer avstå från att flytta.

Bild:JANERIK HENRIKSSON / TT, Janerik Henriksson

Från 1 mars blir det tuffare att låna till bostaden, speciellt till dyrare bostäder i storstäderna. Då kommer det att krävas mer amortering, en procent ytterligare, om lånet överstiger 4,5 gånger inkomsten före skatt.

Men för många har denna regel gått dem förbi. Tre av tio säger i en enkät beställd av Fastighetsbyrån att de inte känner till hur reglerna är utformade. Fyra av tio svarar samma sak i en undersökning på uppdrag av Nordea.

"Det är viktigt att förstå reglerna på bostadsmarknaden och det är inte bra att många står utan den kunskapen", skriver Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson i en kommentar.

Fyra av tio i Nordeastudien spår fallande bostadspriser till följd av de skärpta amorteringskraven. I svaren framgår också att en hel del kommer att dra sig för att flytta, ungefär en av tio i Fastighetsbyråns undersökning:

"Den negativa aspekten av det skärpta amorteringskravet är att det skapar inlåsningseffekter, vilket undersökningen visar. Vissa av de som äger sitt boende i dag drar sig för att byta bostad på grund av högre kostnader", skriver Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

I bägge enkäterna baserade på webbpaneler har cirka 1.000 personer svarat.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?