Annons
Ingen data tillgänglig just nu

Svenskar i täten för alkoholfritt: ”Exploderat de senaste åren”

Den ena gör svenskt gin i England, den andra franska viner i Göteborg. Här är succéentreprenörerna som går i täten för den heta alkoholfria trenden i dryckesbranschen.

Maria Sehlström och Craig Hutchison har startat eget ”bränneri” och gör succé med en egenutvecklad gin, Ceder's Alt-gin.
Maria Sehlström och Craig Hutchison har startat eget ”bränneri” och gör succé med en egenutvecklad gin, Ceder's Alt-gin.
Moa Gürbüzer, grundare av Oddbird.
Moa Gürbüzer, grundare av Oddbird.Foto:Magnus Gotander

För 20 år sedan svarade 72 procent av Sveriges ungdomar att de var ”ganska eller mycket intresserade av att festa” enligt Ungdomsbarometern, den största årligt återkommande attityd- och beteendeundersökningen bland unga. I dag är samma siffra nere i 44 procent. Liknande trend syns i hela Europa. Vi dricker allt mindre alkohol, i synnerhet den yngre generationen. 

En starkt ökad medvetenhet om hälsa och träning, sociala medier, en ökad etnisk och religiös mångfald, minskat grupptryck, tidsbrist, bättre familjerelationer… Förklaringarna är många. Och det har öppnat upp för en snabb transformation och nya aktörer i dryckesbranschen.  Öl, vin, sprit - allt utvecklas i dag i snabb takt även i alkoholfria varianter.

På ölsidan är det redan en succé utan alkohol. 

”Alkoholfritt ökade med 8 procent och är den varugrupp som procentuellt ökade mest 2019”, förklarade Systembolagets ekonomidirektör Charlotte Hansson i samband med bokslutet nyligen.

De senaste fem åren har den globala marknaden för alkoholfri öl växt med 4,4 procent per år samtidigt som den totala ölmarknaden bara växte med 0,2 procent, enligt investmentbanken UBS.

Spendrups noterade i fjol en volymökning på hela 29 procent för koncernens alkoholfria öl.

Den holländska ölgiganten Heineken har hela 325 alkoholfria ölprodukter i sortimentet. Danska Carlsberg räknar med att marknaden för den alkoholfria ölen har en tillväxttakt som är tre gånger högre än den traditionella ölmarknaden. Världens största bryggerikoncern, AB Inbev, räknar samtidigt med att det alkoholfria ölet står för 20 procent av försäljningen 2025. 

Det är inte bara tillväxten bryggarna törstar efter, den alkoholfria ölen har dessutom bättre marginaler trots något högre tillverkningskostnad, men tack vare lägre skatt.

Efter boomen för alkoholfri öl börjar det nu också bubbla på allvar för alkoholfri sprit.

Maria Sehlström träffade sin man Craig Hutchison från Sydafrika när de bägge jobbade på Absolut Vodka. Idag har de startat eget ”bränneri” och gör succé med en egenutvecklad gin, Ceder's Alt-gin.

”Det är en marknad som fullkomligt exploderat de senaste åren”, beskriver Maria Sehlström utvecklingen för alkoholfri gin från sin horisont i London, ginens huvudstad, där familjen bor i dag.

Men de är inte ensamma, det finns ett 90-tal olika produkter inom alkoholfri sprit, enligt Maria Sehlström.

Deras gin finns i dag i 13 länder, inklusive Australien och Hongkong. 

”Nu tittar vi på att lansera i USA inom de närmaste månaderna”, berättar Maria Sehlström.

Produktutvecklingen går fortsatt varm hemma hos makarna Sehlström/Hutchison och har redan lett fram till nästa produkt, Celtic Soul, som nyligen lanserats i Storbritannien.

”Den får inte kallas whisky, utan det är en ‘non alcoholic dark spirit’, som har väldigt mycket samma smakprofil som whisky. Dessutom håller vi på att utveckla en rom och en CBD-produkt. Allt alkoholfritt.”

Lika het är ännu inte marknaden för alkoholfritt vin. Men Moa Gürbüzer, grundare av Oddbird som tidigare hette MRG Wines, är en svensk entreprenör som är på väg att ändra på det.

Som socionom hade hon nära 30 års erfarenhet av socialt arbete med familjer som ofta drabbats hårt av alkoholmissbruk. Det sådde fröet till hennes göteborgska ”alkoholbefriade” vinimperium.

”Alla stora producenter och distributörer vill ha viner utan alkohol i sina portföljer”, förklarar Moa Gürbüzer.

Oddbird avalkoholiserar bara de finaste premiumvinerna, förklarar hon. Annars är risken stor att det ”bara blir druvjuice”.

I hennes sortiment finns redan vin som tagits fram i samarbete med Richard Juhlin, Sveriges främste champagnekännare. Och hon är inte lite stolt över förfrågan hon nyligen fått från franska champagnehuset Veuve Clicquot.

”Hur smakar vår champagne utan alkohol, vill de veta. Att de bara ställer den frågan öppnar många nya vägar.”

Men det finns ett segment som väntar på sitt genombrott på den alkoholfria arenan.

”Rött vin är fortfarande svårt. Men vi letar efter andra vindruvor än de vanliga som merlot och shiraz. Andra druvor som inte är kända på marknaden för att kunna göra bra alkoholbefriade röda viner”, förklarar Moa Gürbüzer.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?