Annons

Svenskar flyr och lämnar sina hem

NEW YORK: Ett USA skakat av orkanen Harveys historiska översvämningar väntar nu på nästa oväder. Efter att ha ödelagt delar av Karibien är orkanen Irma på väg mot Florida. En av alla som flyr från sitt hem är svenska barnklädesdesignern Lisa Carrol.

KATASTROF. Orkanens förödande kraft har drabbat den karibiska ön Saint Martin hårt. Här Hotel Mercure i öns huvudort Marigot.
KATASTROF. Orkanens förödande kraft har drabbat den karibiska ön Saint Martin hårt. Här Hotel Mercure i öns huvudort Marigot.Bild:Lionel Chamoiseau

”Det blev en sådan kontrast jämfört med flyget från Stockholm i tisdags, med en massa semestersugna skandinaver, till den panik som råder här nu. Nästan alla matbutiker är tomma, vattnet är slut, många bensinstationer stängda för bensinen har tagit slut och de som fortfarande är öppna har en halv dags väntetid. Folk förbereder sig för det värsta och de flesta försöker ta sig härifrån”, berättar före detta basketproffset och finansanalytikern Lisa Carrol.

Hon bor i North Miami Beach i Florida tillsammans med sina fem barn och mannen Darius Kasparaitis, som är före detta NHL-proffs.

Lisa Carrol driver barnklädesmärket Livly och valdes till årets barnklädesdesigner 2011. Familjen har nyss flyttat in i sitt nya hus som ska vara orkansäkert.

”Men vi bor alldeles vid vattnet, mitt i ett evakueringsområde. Vi vet inte om vårt hus kommer att förstöras, så vi försöker få med oss våra mest värdefulla saker och åka härifrån.

"Vi försökte komma med flyget till New York, men det var fullt, precis som till alla andra destinationer. Folk flyr verkligen. Vi kör norrut i dag och håller tummarna för att komma med på något flyg”, säger Lisa Carrol.

Precis som Lisa Carrol planerar den svenska smyckedesignern Soledad Lowe och fotografen Monica Oldman att fly från sina hem i Florida. Soledad Lowe kom till Florida från New York i måndags och hade planerat att stanna kvar i sin orkansäkra lägenhet på i Coconut Crove i Miami under stormen.

”Ingen visste riktigt hur illa det var då. Men redan i tisdags fanns inga flyg tillbaka till New York. Bara de som har tillgång till privatplan kan flyga härifrån, men även de planen är överfulla. På torsdag eftermiddag stänger flygplatserna här helt. Nu är det torsdag morgon och nu börjar folk få panik”, berättar Soledad Lowe, som planerar att köra bil tillbaka till New York tillsammans med sin man och deras tre barn. En resa som väntas ta minst ett dygn.

”Det är ju inte bara dagen när orkanen slår till som är svår, dagarna efter är ofta ännu värre, med allt som inte fungerar. Men vi bor i en byggnad som har egen generator, extra vattenförråd och missilsäkra fönster, så vi klarar oss en vecka instängda här. Men man vet ju aldrig, vattnet kan komma in, och lösa saker som flyger från andra byggnader kan vara riktigt farligt.”

Monica Oldman håller som bäst på att stänga sina två hus i Palm Beach när Di når henne.

”Jag, min make och min dotter försökte ta flyget till Las Vegas där vår son bor, men flygen som vi hade reserverat plats på ställdes in. Så nu planerar vi att köra till Orlando och försöka flyga till Las Vegas därifrån. Jag har bott här länge och var bland annat med klass fem-orkanen Andrew 1992. Men det här blir det värsta jag varit med om”, berättar Monica Oldman.

Orkanen Irma har orsakat stora skador i Karibien och framför allt på fransk-holländska ön Saint Martin. Irma har lett till minst nio dödsfall och ett tjugotal skadade, men uppgifterna är bristfälliga.

Irma är en av de kraftigaste orkanerna som dragit fram över Atlanten under det senaste århundradet. Den drar fram med en hastighet på 300 km per timme och ödelade på onsdagen delar av Puerto Rico innan den fortsatte över flera karibiska öar på väg mot Florida.

På väg till Florida väntas också orkanen storma in över Dominikanska Republiken, Haiti och Bahamas. Meteorologerna har klassificerat Irma som en klass 5-orkan och beskriver den som potentiellt katastrofal.

Paniken växer i Florida men det finns förhoppningar om att Irma ska minska i styrka innan den drar in över delstaten och kunna nedgraderas till en klass 4. Förutom Irma formas ytterligare två orkaner i Mexikanska Golfen, Katia, som inte hotar USA, och orkanen Jose, som kan komma att dra in över den amerikanska kusten.

USA är redan försatt i krisläge efter orkanen Harvey, som framför allt orsakade rekordstora översvämningar i USA:s fjärde största stad Houston. Harvey beräknas ha dödat över 60 människor och orsakat skador i delstaterna Texas och Louisana för minst 180 miljarder dollar motsvarande drygt 1.400 miljarder kronor.

Skrämda av Harvey började myndigheterna i Florida evakuera öarna Florida Keys, med populära turistmålet Key West, redan under onsdagen.

Floridas guvernör Rick Scott varnade de boende i Florida för den kommande stormen i direktsänd nationell tv under torsdagen, både på engelska och spanska.

”Orkanen Irma blir livsfarlig. Alla som kan bör ta sig härifrån, speciellt om ni bor på evakueringsområdena. Vi behöver också 17.000 frivilliga som hjälpa till i Florida”, uppmanade Rick Scott.

”Det här är en storm som du bara upplever en gång under en livstid. För oss i södra Florida blir det här den stora stormen”, säger Ed Rappaport, direktör för det Miamibaserade U.S. National Hurricane Center, till den lokala tv-stationen WFOR-TV.

President Donald Trumps residens Mar-a-Lago, som ligger alldeles vid stranden i Palm Beach, Florida, riskerar att drabbas hårt av Irma. Han har utfärdat katastroftillstånd för Florida, Puerto Rico och U.S. Virgin Islands.

”Orkanen Irma rasar men vi har ett fantastiskt team av talangfulla och modiga personer redan på plats och redo att hjälpa. Var försiktiga”, twittrade Donald Trump på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?