1515

Svenskar flyr och lämnar sina hem

NEW YORK: Ett USA skakat av orkanen Harveys historiska översvämningar väntar nu på nästa oväder. Efter att ha ödelagt delar av Karibien är orkanen Irma på väg mot Florida. En av alla som flyr från sitt hem är svenska barnklädesdesignern Lisa Carrol.

KATASTROF. Orkanens förödande kraft har drabbat den karibiska ön Saint Martin hårt. Här Hotel Mercure i öns huvudort Marigot.
KATASTROF. Orkanens förödande kraft har drabbat den karibiska ön Saint Martin hårt. Här Hotel Mercure i öns huvudort Marigot.Bild:Lionel Chamoiseau

”Det blev en sådan kontrast jämfört med flyget från Stockholm i tisdags, med en massa semestersugna skandinaver, till den panik som råder här nu. Nästan alla matbutiker är tomma, vattnet är slut, många bensinstationer stängda för bensinen har tagit slut och de som fortfarande är öppna har en halv dags väntetid. Folk förbereder sig för det värsta och de flesta försöker ta sig härifrån”, berättar före detta basketproffset och finansanalytikern Lisa Carrol.

Hon bor i North Miami Beach i Florida tillsammans med sina fem barn och mannen Darius Kasparaitis, som är före detta NHL-proffs.

Lisa Carrol driver barnklädesmärket Livly och valdes till årets barnklädesdesigner 2011. Familjen har nyss flyttat in i sitt nya hus som ska vara orkansäkert.

”Men vi bor alldeles vid vattnet, mitt i ett evakueringsområde. Vi vet inte om vårt hus kommer att förstöras, så vi försöker få med oss våra mest värdefulla saker och åka härifrån.

"Vi försökte komma med flyget till New York, men det var fullt, precis som till alla andra destinationer. Folk flyr verkligen. Vi kör norrut i dag och håller tummarna för att komma med på något flyg”, säger Lisa Carrol.

Precis som Lisa Carrol planerar den svenska smyckedesignern Soledad Lowe och fotografen Monica Oldman att fly från sina hem i Florida. Soledad Lowe kom till Florida från New York i måndags och hade planerat att stanna kvar i sin orkansäkra lägenhet på i Coconut Crove i Miami under stormen.

”Ingen visste riktigt hur illa det var då. Men redan i tisdags fanns inga flyg tillbaka till New York. Bara de som har tillgång till privatplan kan flyga härifrån, men även de planen är överfulla. På torsdag eftermiddag stänger flygplatserna här helt. Nu är det torsdag morgon och nu börjar folk få panik”, berättar Soledad Lowe, som planerar att köra bil tillbaka till New York tillsammans med sin man och deras tre barn. En resa som väntas ta minst ett dygn.

”Det är ju inte bara dagen när orkanen slår till som är svår, dagarna efter är ofta ännu värre, med allt som inte fungerar. Men vi bor i en byggnad som har egen generator, extra vattenförråd och missilsäkra fönster, så vi klarar oss en vecka instängda här. Men man vet ju aldrig, vattnet kan komma in, och lösa saker som flyger från andra byggnader kan vara riktigt farligt.”

Monica Oldman håller som bäst på att stänga sina två hus i Palm Beach när Di når henne.

”Jag, min make och min dotter försökte ta flyget till Las Vegas där vår son bor, men flygen som vi hade reserverat plats på ställdes in. Så nu planerar vi att köra till Orlando och försöka flyga till Las Vegas därifrån. Jag har bott här länge och var bland annat med klass fem-orkanen Andrew 1992. Men det här blir det värsta jag varit med om”, berättar Monica Oldman.

Orkanen Irma har orsakat stora skador i Karibien och framför allt på fransk-holländska ön Saint Martin. Irma har lett till minst nio dödsfall och ett tjugotal skadade, men uppgifterna är bristfälliga.

Irma är en av de kraftigaste orkanerna som dragit fram över Atlanten under det senaste århundradet. Den drar fram med en hastighet på 300 km per timme och ödelade på onsdagen delar av Puerto Rico innan den fortsatte över flera karibiska öar på väg mot Florida.

På väg till Florida väntas också orkanen storma in över Dominikanska Republiken, Haiti och Bahamas. Meteorologerna har klassificerat Irma som en klass 5-orkan och beskriver den som potentiellt katastrofal.

Paniken växer i Florida men det finns förhoppningar om att Irma ska minska i styrka innan den drar in över delstaten och kunna nedgraderas till en klass 4. Förutom Irma formas ytterligare två orkaner i Mexikanska Golfen, Katia, som inte hotar USA, och orkanen Jose, som kan komma att dra in över den amerikanska kusten.

USA är redan försatt i krisläge efter orkanen Harvey, som framför allt orsakade rekordstora översvämningar i USA:s fjärde största stad Houston. Harvey beräknas ha dödat över 60 människor och orsakat skador i delstaterna Texas och Louisana för minst 180 miljarder dollar motsvarande drygt 1.400 miljarder kronor.

Skrämda av Harvey började myndigheterna i Florida evakuera öarna Florida Keys, med populära turistmålet Key West, redan under onsdagen.

Floridas guvernör Rick Scott varnade de boende i Florida för den kommande stormen i direktsänd nationell tv under torsdagen, både på engelska och spanska.

”Orkanen Irma blir livsfarlig. Alla som kan bör ta sig härifrån, speciellt om ni bor på evakueringsområdena. Vi behöver också 17.000 frivilliga som hjälpa till i Florida”, uppmanade Rick Scott.

”Det här är en storm som du bara upplever en gång under en livstid. För oss i södra Florida blir det här den stora stormen”, säger Ed Rappaport, direktör för det Miamibaserade U.S. National Hurricane Center, till den lokala tv-stationen WFOR-TV.

President Donald Trumps residens Mar-a-Lago, som ligger alldeles vid stranden i Palm Beach, Florida, riskerar att drabbas hårt av Irma. Han har utfärdat katastroftillstånd för Florida, Puerto Rico och U.S. Virgin Islands.

”Orkanen Irma rasar men vi har ett fantastiskt team av talangfulla och modiga personer redan på plats och redo att hjälpa. Var försiktiga”, twittrade Donald Trump på torsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?