ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenskar bor ensamma

  • Foto: TT

Svenskar är ensammast i världen enligt de senaste siffrorna, rapporterar TV4 Nyheterna. Av Sveriges cirka 4,3 miljoner hushåll är fyra av tio, eller 1,7 miljoner, ensamhushåll och antalet bara ökar.

För fyra år sedan registrerades 4.000 nya ensamhushåll, redan året därpå hade de mer än fördubblats till 11.000 och sedan dess har antalet bara fortsatt att öka. 2015 var antalet nya ensamhushåll 32.000, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

"I grunden handlar det om en värdeförskjutning. Vi har i ökad grad blivit mer intresserade av självförverkligande, vilket gör att vi är mindre beredda att kompromissa i ett parförhållande", säger Göran Berfenstam som forskar om ensamhushåll till TV4 Nyheterna.

Den reella ensamheten i Sverige är kanske ändå inte så stor. Bland ensamhushållen finns många så kallade Stockholmsäktenskap, det vill säga att människor lever i förhållanden men är skrivna på olika håll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer