Annons

Svenskan som utmanar Elon Musk

Christina Lampe-Önnerud är på väg att lansera ett nytt slags batteri, som hon tror kan köra ifrån Elon Musks Tesla och som snart ska visas upp i Detroit av Fiat Chrysler.
En grafitfyndighet i Moçambique ger extra draghjälp åt entreprenören från Ludvika.

Christina Lampe-Önnerud ska lansera ett nytt batteri.
Christina Lampe-Önnerud ska lansera ett nytt batteri.Bild:Christine Olsson/TT och Stephan Savoia/AP/TT

"Vi har ett katastrofalt problem", berättar Christina Lampe-Önnerud, som sedan 2012 driver det lilla företaget Cadenza Innovation från staden Wilton i Connecticut, dryga timmen norr om New York.

"Det saknas bra batterier i världen", fortsätter hon.

Själv har hon varit verksam i branschen länge. Hon grundade 2005 ett batteribolag vid namn Boston-Power, där bland annat Wallenbergstiftelserna investerade, men kom att kliva av 2012.

"Då kunde jag ta ett steg tillbaka och fundera."

Resultatet blev en vision om ett litet, men stapelbart litium-jonbatteri. Det är den vanligaste sortens batterier, men de dras med nackdelar som brandrisk och högt pris, någonting som Christina Lampe-Önnerud alltså vill adressera.

"Jag har försökt att lägga in mina 20 års erfarenhet på insidan, på ett säkert sätt."

Säkerheten ordnas genom att celler omges av ett keramiskt material, som blandas med aluminiumhydroxid, ett ämne som används i brandsläckare.

"Det görs på samma sätt som en äggkartong."

Eftersom cellerna är isolerade, kan de läggas nära varandra, vilket spar plats. Ett samarbete med den amerikanska aluminiumjätten Alcoa har lett fram till ett kompakt och omslutande hölje.

I dagarna slöt australiska gruvbolaget Syrah, med en ny stor fyndighet grafit i Moçambique, ett avtal om leveranser av viktiga kol-material.

"Om kolet, som används i batteriets pluspol, är välgjort drar det ned kostnaden och ökar prestandan."

Den typen av samverkan är central för Cadenza Innovations affärsidé. Christina Lampe-Önnerud har stora planer, men liten personalstyrka.

"Vi bygger produkten tillsammans med underleverantörer redan från början", förklarar hon.
Cadenza Innovation har gått från tio till tjugo anställda, men hon säger att omkring 200 personer på olika företag är inblandade i utvecklingen. Trots att hon vill skapa en revolution inom energiförsörjning, tänker hon sig inte någon egen tillverkning.

"Vår affärsidé är att inte producera själva, utan låta andra tillverka", säger Lampe-Önnerud som alltså avser utveckla och patentera en produkt, för att sedan licensiera den till andra.
"Vi har ingenting emot att stå bakom ridån."

Samtidigt är batteribranschen någonting som skapar stora rubriker. Elon Musk bygger världens största batterifabrik, medan tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson är på väg att uppföra en fabrik i Sverige.

Christina Lampe-Önnerud välkomnar uppmärksamheten, och påtalar att det finns både samhällsnytta och ekonomiska vinster i att utveckla bättre energiförvaring.

"Det är en dröm för entreprenörer. Det kommer att finnas plats för många lösningar."

Sådana behövs, både i fabriker och på kontor, samt för lagring i privata hem där solceller skapar kraft bara under delar av dygnet.

Cadenza Innovation lägger stor energi på batterier för bilar, bussar och grävmaskiner. Senare i år kommer ett samarbete med Fiat Chrysler att resultera i en demo, där en liten Fiat 500 ska drivas av hennes batteriteknik.

"Vi ger dem möjligheterna att göra hela bilen på 96 celler", säger hon apropå de stapelbara enheter som gör hennes batteri anpassningsbart.

Lösningen blir också mindre och effektivare än den som Tesla använder, försäkrar hon.

Någon offentlig första slutkund har inte offentliggjorts ännu, men Christina Lampe-Önnerud säger att ett besked ligger nära i tiden.

”Vi har ett antal stora spelare som sitter och leker med teknologin just nu.”


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?