1515
Annons

Svenskan som utmanar Elon Musk

Christina Lampe-Önnerud är på väg att lansera ett nytt slags batteri, som hon tror kan köra ifrån Elon Musks Tesla och som snart ska visas upp i Detroit av Fiat Chrysler.
En grafitfyndighet i Moçambique ger extra draghjälp åt entreprenören från Ludvika.

Christina Lampe-Önnerud ska lansera ett nytt batteri.
Christina Lampe-Önnerud ska lansera ett nytt batteri.Bild:Christine Olsson/TT och Stephan Savoia/AP/TT

"Vi har ett katastrofalt problem", berättar Christina Lampe-Önnerud, som sedan 2012 driver det lilla företaget Cadenza Innovation från staden Wilton i Connecticut, dryga timmen norr om New York.

"Det saknas bra batterier i världen", fortsätter hon.

Själv har hon varit verksam i branschen länge. Hon grundade 2005 ett batteribolag vid namn Boston-Power, där bland annat Wallenbergstiftelserna investerade, men kom att kliva av 2012.

"Då kunde jag ta ett steg tillbaka och fundera."

Resultatet blev en vision om ett litet, men stapelbart litium-jonbatteri. Det är den vanligaste sortens batterier, men de dras med nackdelar som brandrisk och högt pris, någonting som Christina Lampe-Önnerud alltså vill adressera.

"Jag har försökt att lägga in mina 20 års erfarenhet på insidan, på ett säkert sätt."

Säkerheten ordnas genom att celler omges av ett keramiskt material, som blandas med aluminiumhydroxid, ett ämne som används i brandsläckare.

"Det görs på samma sätt som en äggkartong."

Eftersom cellerna är isolerade, kan de läggas nära varandra, vilket spar plats. Ett samarbete med den amerikanska aluminiumjätten Alcoa har lett fram till ett kompakt och omslutande hölje.

I dagarna slöt australiska gruvbolaget Syrah, med en ny stor fyndighet grafit i Moçambique, ett avtal om leveranser av viktiga kol-material.

"Om kolet, som används i batteriets pluspol, är välgjort drar det ned kostnaden och ökar prestandan."

Den typen av samverkan är central för Cadenza Innovations affärsidé. Christina Lampe-Önnerud har stora planer, men liten personalstyrka.

"Vi bygger produkten tillsammans med underleverantörer redan från början", förklarar hon.
Cadenza Innovation har gått från tio till tjugo anställda, men hon säger att omkring 200 personer på olika företag är inblandade i utvecklingen. Trots att hon vill skapa en revolution inom energiförsörjning, tänker hon sig inte någon egen tillverkning.

"Vår affärsidé är att inte producera själva, utan låta andra tillverka", säger Lampe-Önnerud som alltså avser utveckla och patentera en produkt, för att sedan licensiera den till andra.
"Vi har ingenting emot att stå bakom ridån."

Samtidigt är batteribranschen någonting som skapar stora rubriker. Elon Musk bygger världens största batterifabrik, medan tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson är på väg att uppföra en fabrik i Sverige.

Christina Lampe-Önnerud välkomnar uppmärksamheten, och påtalar att det finns både samhällsnytta och ekonomiska vinster i att utveckla bättre energiförvaring.

"Det är en dröm för entreprenörer. Det kommer att finnas plats för många lösningar."

Sådana behövs, både i fabriker och på kontor, samt för lagring i privata hem där solceller skapar kraft bara under delar av dygnet.

Cadenza Innovation lägger stor energi på batterier för bilar, bussar och grävmaskiner. Senare i år kommer ett samarbete med Fiat Chrysler att resultera i en demo, där en liten Fiat 500 ska drivas av hennes batteriteknik.

"Vi ger dem möjligheterna att göra hela bilen på 96 celler", säger hon apropå de stapelbara enheter som gör hennes batteri anpassningsbart.

Lösningen blir också mindre och effektivare än den som Tesla använder, försäkrar hon.

Någon offentlig första slutkund har inte offentliggjorts ännu, men Christina Lampe-Önnerud säger att ett besked ligger nära i tiden.

”Vi har ett antal stora spelare som sitter och leker med teknologin just nu.”


Innehåll från DenacodeAnnons

Allt fler installerar besökssystem – hur säkert är ditt kontor?

Sverige har i regel haft en stor tillgänglighet till arbetsplatser. Det är först när något inträffar som tankar på exempelvis kontorssäkerhet kan växa – något som Fredrik Lindmark, Produktansvarig för besökssystem på techföretaget Denacode menar blev tydligt efter terrorattentatet på Drottninggatan 2017.

– Det gav många företagare en tydlig tankeställare och vi fick många förfrågningar om vårt besökssystem App Entré efter det, säger han.

Säkerhetsfrågan är ständigt på tapeten och många företag rustar för eventuella hackerintrång med hjälp av digitala lösningar. Att säkerheten i den fysiska miljön är minst lika viktig som den digitala är något som allt fler blir varse om – inte minst när revisorer börjar rekommendera ökad säkerhet för företagets anställda utöver en bra företagsförsäkring.

Denacode är ett familjeföretag som sedan starten 2003 skapat IT-verktyg som används av landsting, kommuner och globala företag i olika storlekar. De erbjuder ett tiotal grundprodukter och ett femtiotal anpassningar av dessa för att skräddarsy kundens specifika behov. Att företag inser vikten av att hålla reda på vilka som kommer och går på kontoret, hur man gör om man vill hålla dörren låst men kontoret tillgängligt för medarbetare och leveranser eller möjligheten att öppna dörren på distans och enkelt kunna kommunicera digitalt med besökare gör att intresset för Denacodes besökssystem App Entré är stort.

App Entré effektiviserar kommunikationen

App Entré är ett modernt och stilrent besökssystem för receptioner och kontor som främst riktar sig till små och mellanstora företag. Med ett snabbt fingertryck kan besökaren anropa vem som helst på kontoret direkt från receptionen. Kontakten sker sedan vidare via SMS och e-post, och svar ges direkt tillbaka på skärmen eller till besökarens telefon.

– En iPad monteras i mellandörren eller direkt på receptionsdisken, och i den registrerar sig besökaren. På skärmen kan man få information om de anställdas status, alltså om någon befinner sig i möte eller har gått för dagen. Dessutom samlas data om besöken så att ledningen har statistik att utgå från vid behov, exempelvis på vilka som har vistats i lokalerna under vilka tidsperioder. App Entré förenklar processerna genom en centralstyrd administration. Man kan likna tjänsten vid vår tids hjälp till receptionen – det ger ett trevligt, professionellt och enkelt välkomnande till företaget samtidigt som funktionerna gör det säkrare för de anställda att vistas på kontoret.

Läs mer om Denacode här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Denacode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?