Annons

Svenska viner rusar på efter rekordvärmen

Sommarhettan i fjol slog hårt mot det svenska lantbruket – men för vinproducenterna var det i stället rena champagnegaloppen.

Därför kommer rekordmånga nya svenska viner att släppas i år – och vinåret 2018 kan yngla av sig i flera år.

Vinodling i Skåne.
Vinodling i Skåne.Foto:OLA TORKELSSON / TT

”Ja, det kommer absolut att släppas rekordmånga nya svenska viner – både volymmässigt och i antal”, säger Hans Håkanson, vd för företaget Svenska Hantverksdrycker.

Den långa, torra och heta sommaren i fjol gjorde gott för de cirka 40 svenska vinodlarna. Föreningen Svenskt Vin och vinodlarna talade i höstas om en rekordskörd som låg 30–50 procent högre än normalt – till uppskattningsvis 200 ton druvor. Det berodde framför allt på vädret men också på större odlingsarealer.

Enligt Hans Håkanson gav de många soltimmarna en oerhört god mognadsgrad för druvorna och de ökade också skördevolymer mycket kraftigt ute på de svenska vingårdarna – vilket är en viktig förklaring till att fler viner släpps i år.

”Vinbönderna skördade i flera omgångar vilket gjorde att man kunde göra flera olika sorters vin. När man har mer material har man också mer möjlighet att experimentera”, säger Hanson.

En av dem som fick möjlighet att experimentera var Murat Sofrakis, som drivit sin vingård i Klagshamn utanför Malmö sedan 2001. Han uppskattar likt vinföreningarna att skörden över hela landet låg på runt 200 ton druvor. För vingården i Klagshamn var fjolårets skörd omkring 25 procent högre än genomsnittet. Den höga tillgången på druvor innebar att vingården kunde göra fler olika vintyper än under ett vanligt år.

”Vi tittade lite mer på dessertviner och sedan gjorde vi också lite orange vin, det är väldigt trendigt just nu. Det var de här extra grejerna som vi hade möjlighet till.”

Däremot vill han inte kalla 2018 för ett superår.

”Det var ett undantagsår, kan man säga. Om det är bra eller dåligt kan man ha delade uppfattningar om. Många gånger betyder kanske varmare att det blir bättre, i alla fall vad gäller volymer, men när det gäller kvaliteten på vinet vet man inte. Det är för tidigt att säga.”

Spåkulan säger alltså att det i år kommer att säljas betydligt mer än de 213.335 liter svenskt vin som enligt LRF såldes i fjol – oräknat en del vin som såldes på restauranger.

Den svenska vinvågen får extra fart av att konsumenterna vill ha småskalighet, hantverksmässighet och närproduktion när det gäller livsmedel.

Men det är inte bara i år som året 2018 kommer att porla ner i glasen, enligt Hans Håkanson. Mycket av det vin som framställdes av fjolårets skörd kommer att lagras och släppas nästa år eller längre fram, säger Hanson.

Så 2018 kommer att ge barn flera år framåt i tiden.

”Ja, så är det”, svarar han.

Murat Sofrakis är inte lika säker.

”Årgången är väldigt tillgänglig, det är gott att dricka redan nu eftersom det var ett extremt väder. Det är bra, eftersom de flesta som köper svenskt vin dricker det inom de första åren. Men hur lång hållbarhet det är på en sådan årgång återstår att se.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?