Annons

Svenska vd:ns beslut – biljätten sparkar ytterligare 10.000

Daimler, med svensken Ola Källenius som vd, planerar att säga upp 10.000 anställda fram till år 2025, enligt Bloomberg – utöver de 10.000 som redan meddelats.

Även Volkswagen låter bilan gå bland sin tyska personal, skriver tysk branschpress på söndagen.

Foto:Joey Abrait

Daimlers svenska vd Ola Källenius planerar ett nytt sparprogam där personalen ska minska med 10.000 personer, enligt Bloomberg, som citerar anonyma källor i den tyska tidningen Automobilwoche på söndagen.

Nedskärningen är lika stor som den som Daimler i november i fjol aviserade att företaget ska göra fram till år 2022, och ska enligt Automobilwoche ske i tillägg till denna.

Det sammanlagda antalet personer som ska sägas upp, 20.000 personer, utgör drygt 6 procent av koncernens 298.655 anställda vid senaste årsskiftet, enligt den senaste årsredovisningen. Berörd personal finns bland annat inom forskning och utveckling samt it.

Daimler publicerar sin halvårsrapport den 23 juli, två veckor efter årsstämman den 8 juli. Aktien har backat 25,5 procent hittills i år.

Automobilwoche rapporterar även att Volkswagen planerar att flytta delar av sin produktion av transportbilar till Polen, och minskar då personalen vid fabriken i Hannover med 5.000, från 15.000 till 10.000 anställda.

Volkswagen hade 671.200 anställda vid senaste årsskiftet, en ökning från 664.500 ett år tidigare enligt årsredovisningen för 2019.

Den tyska arbetsmarknaden är känd för stort fackligt inflytande och långa förhandlingar inför personalnedskärningar, något Scanias förra vd Leif Östling gav en historisk bakgrund till i en intervju med Di nyligen.

USA krävde i samband med Marshallhjälpen, det finansiella stöd som Tyskland fick efter andra världskriget, att personalen skulle ha ett stort medbestämmande. Anledningen var att USA ville säkerställa att stödet verkligen gick till den tyska industrin och inte till dess ägare, som i hög grad stödde naziregimen under kriget, enligt Leif Östling.

Daimler har nyligen rekryterat Scanias försäljningsdirektör Karin Rådström som ny chef för lastbilsmärket Mercedes-Benz.


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?