1515

Svenska världsstjärnor pratade jämställdhet med Di:s chefredaktör

GÖTEBORG. Den svenska golfstjärnan Annika Sörenstam skrev historia när hon deltog i en golftävling för män 2003. Nu har hon pratat jämställdhet tillsammans med bland annat golfkollegan Henrik Stenson, modererat av Di:s chefredaktör Peter Fellman. 

 

Se sändningen av samtalet i efterhand här.

Golfstjärnorna Annika Sörenstam och Henrik Stenson deltar i ett samtal om jämställdhet som modereras av Di:s chefredaktör Peter Fellman (t h).
Golfstjärnorna Annika Sörenstam och Henrik Stenson deltar i ett samtal om jämställdhet som modereras av Di:s chefredaktör Peter Fellman (t h).Foto:Pressbild; Jesper Frisk

Samtalet ägde rum i anslutning till golftävlingen Scandinavian Mixed som den 10 till 13 juni på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka. Där tävlade 78 män och 78 kvinnor  om samma prispeng på drygt 10 miljoner kronor. 

”På den här nivån har det inte hänt förut, utan vi är först i världen med det här konceptet”, säger Claes Nilsson som är vd för tävlingen som tidigare hette Nordea Masters och spelades av 156 herrar. 

”Jag kände att det var dags att ändra på det eftersom det kändes lite gubbigt. Efter att ha lyssnat på vad företagen vill associeras med så tänkte jag att en sådan här tävling skulle passa i Sverige.”

Claes Nilsson och hans kollega Henrik Hilford Brander tog kontakt med Europatouren som nappade på idén. De enda förutsättningarna som är olika för män och kvinnor under tävlingen är längden på utslagen.

Webbinariet kopplar grepp om jämställdhetsfrågan både ur ett näringslivsperspektiv och ur ett sportsligt sådant. Förutom de båda elitgolfarna deltar Marie Delbrant, marknadsdirektör på BMW Nordic, och framtidsspanaren Kjell A Nordström, som också har doktorerat inom internationellt företagande. Moderator är Di:s chefredaktör Peter Fellman.

”Vi tycker att det är ett fantastiskt initiativ med Scandinavian Mixed, en tävling där män och kvinnor på riktigt tävlar i samma klass. Just i golfen fungerar det väldigt bra att tävla tillsammans, på samma villkor, oberoende av fysisk styrka”, säger han om engagemanget.

Kjell A Nordström lyfter i webbinariet bland annat fram en rapport från World Economic Forum som indikerar att i nuvarande takt kommer världen inte att vara jämställd förrän 2276. I Sverige tycker han att vi ligger ganska bra till, även om kvinnor som arbetar i mansdominerade miljöer oftare upplever problem. Om varför bara 10 procent av Di Gasellerna leds av kvinnor säger han:

”Det finns studier som indikerar att det är svårare för kvinnor att få tillgång till kapital.”

Han resonerar också om att kvinnor kanske helt enkelt prioriterar annorlunda än män när det gäller belöning kontra risken med att ta sig an till exempel ett styrelseuppdrag. 

Marie Delbrant, med mer än 20 års erfarenhet av den mansdominerade motorindustrin säger:

”Jag har jobbat hårt, det är helt klart, och jag har kämpat. Jag skulle ha velat ha någon slags förebild inom organisationen som stöttat mig och som delat samma erfarenheter. Förhoppningsvis kan jag bli den personen för andra kvinnor i organisationen.” 

Annika Sörenstam har tidigare lagt golfskorna på hyllan, men både hon och Henrik Stenson, som i allra högsta grad är aktiv golfare, spelade under de två första tävlingsdagarna i samma boll. 

Tävlingen spelades utan betalande publik då endast 500 personer får vistas på banan samtidigt. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?