Evias, som ägs av NEVS grundare och tidigare vd Kai Johan Jiang, har utvecklat en så kallad konduktiv teknik för elvägar, där en elskena i vägbanan både driver och laddar fordonen under resans gång. En teknik som väckt stort intresse på andra sidan jorden.
”Det började med att det australiensiska gruvbolaget Newcrest ville hitta en lösning för att elektrifiera sina fordon i gruvorna av både hälso- och miljöskäl och kom i kontakt med oss när de letade efter alternativa lösningar. Tillsammans med Olitech som gör anpassningar för gruvindustrin så startade vi för cirka ett år sedan ett gemensamt bolag, Bluevein, som i dag jobbar med att anpassa vår teknik till gruvan”, berättar Adorelle.
I skrivande stund är det sju större gruvbolag som skrivit avtal om att testa den nya tekniken, och diskussioner sker med ytterligare ett antal bolag. Med Evias teknik slipper bolagen både batteribyten och laddtider, vilket gör det möjligt att använda fordonen under dygnets alla timmar. Det innebär också att fordonen kan utrustas med mindre och billigare batterier, som kan laddas samtidigt som fordonen åker på elvägar nere i gruvorna
Målet att tekniken snabbt ska kunna distribueras till gruvor runt om i världen. Projektet, som ska visas upp på en demonstrationsanläggning i Brisbane, finansierar av de sju gruvbolagen som skrivit avtal med Bluevein.
”Det har varit en otroligt bra respons. Det är i princip 'Vi vill vara med. Hur mycket pengar behöver ni?' Det här är en gigantisk marknad”, säger Adorelle.
Enligt Evias finns det i dag cirka 6.000 gruvor i världen – varav 350 i Australien. Och i snitt tar Evias 15 miljoner australiensiska dollar, motsvarande nästan 95 miljoner kronor, för att installera ett system – i en gruva.
”Vi räknar dessutom även med återkommande intäkter vartannat år när gruvan byggs ut eller när nya fordon införskaffas”, säger Adorelle.
Gruvbolagen som deltar i pilotprojektet är Northern Star Resources, Newcrest Mining, Vale, Glencore, Agnico Eagle, AngloGold Ashanti and OZ Minerals. Projektet kommer att hanteras av Canada Mining Innovation Council (CMIC).