1515
Annons

Svenska universitet mål för iransk cyberattack

USA anklagar ett iranskt företag för att på uppdrag av det mäktiga Revolutionsgardet ha utfört cyberattacker mot hundratals universitet världen över. Ett av de länder som räknas upp i det amerikanska åtalet är Sverige.

Nio iranska medborgare åtalas i sin frånvaro för inblandning i omfattande cyberrelaterad brottslighet riktad mot både universitet och företag. Tio iranier och det iranskägda företaget Mabnainstiutet blir samtidigt föremål för sanktioner, meddelar USA:s finansdepartement.

Mabnainstitutet beskrivs av amerikanska åklagare som avsett för att hjälpa iranska forskningsinrättningar att stjäla information.

De anklagade personerna misstänks för att sedan 2013 ha hackat sig in på 144 universitet i USA, och 176 universitet i 21 andra länder, ett av dem Sverige. Hackare ska ha försökt ta sig in i mejlkonton tillhörande över 100 000 professorer, cirka hälften av dem i USA. De ska ha lyckats göra intrång i 8 000 konton och ha kommit över 31 terabyte forskningsdata, enligt USA:s justitiedepartement.

Även USA:s energimyndighet FERC, USA:s arbetsmarknadsdepartement, FN, flera amerikanska delstater och privata företag ska ha varit föremål för cyberattacker från gruppen.

Förutom USA och Sverige ska länder som Australien, Kanada, Danmark, Polen och Turkiet ha utsatts för attacker.

Drivmedelspriserna chockhöjda över natten

Hann du inte tanka i går? Det är lätt att vara efterklok. Nu har drivmedelspriserna, för både bensin och diesel, höjts med 1,31 kronor jämfört med på fredagen.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Chockhöjningen kommer sedan den tillfälliga sänkningen av energiskatten nu upphör.

Prishöjningen följer efter flera prishöjningar under den senaste veckan. I måndags kostade en liter bensin strax över 19 kronor och en liter diesel drygt 24 kronor på bemannade stationer. På lördagen var noteringen drygt 21 kronor för bensin och strax över 26 kronor för diesel.

Det var riksdagen som beslutade att den tillfälliga skattesänkningen skulle gälla under fem månader från och med den första maj.

Skatten kan däremot sänkas rätt rejält igen. I veckan sade EU:s ministerråd ja till Sveriges begäran om att under tre månader få gå under miniminivån i EU:s energiskattedirektiv, vilket skulle innebära att energiskatten på bensin skulle kunna sänkas med cirka tre kronor litern på bensin och drygt en krona för diesel – mer än vad den tidigare skattesänkningen har inneburit.

Men för att det ska bli av måste det finnas en svensk regering som kan ta tillvara möjligheten. Och en sådan ser ut att dröja några ytterligare några veckor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera