1515
Annons

Svenska UD avråder från resor till Ukraina

Mitt i växande upptrappning mellan Ryssland och USA försöker Ukraina mana till lugn.

”Ni kan sova gott, säger försvarsministern i parlamentet.”

Sverige avråder nu från alla icke nödvändiga resor till Ukraina.

Tiotusentals ryska soldater, enligt vissa bedömare så många som 100.000, har samlats vid Rysslands gräns mot Ukraina samtidigt som omvärlden oroar sig för att Ryssland återigen ska agera militärt mot sitt grannland.

Men Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov säger under ett framförande i parlamentet att han inte väntar sig att Ryssland invaderar landet inom den närmaste tiden.

Reznikov säger att det ”i dagsläget inte finns någon grund till att tro” att Ryssland förbereder sig på en omedelbar invasion, och tillägger att de ryska styrkorna inte har bildat en stridstrupp som kan bryta sig igenom gränsen.

”Oroa er inte, ni kan sova gott. Det finns inget behov av att ha resväskorna packade”, säger Reznikov enligt nyhetsbyrån AP. 

Uttalandet kommer dagen efter det att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sagt att läget är ”under kontroll”.

Samtidigt är militäralliansen Nato på väg att kraftigt förstärka sina styrkor i östra Europa. USA har satt 8.500 soldater i förhöjd beredskap med anledning av oroligheterna. De amerikanska trupperna är tänkta att användas för att förstärka Natos snabbinsatsstyrka om den skulle aktiveras.

”Vad det handlar om är att på nytt ge våra Natoallierade tillförsikt. Det skickar en tydlig signal till (Rysslands president) Putin att vi tar våra åtaganden gentemot Nato på allvar, säger John Kirby”, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon, på en presskonferens. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är inne på samma linje och bedyrar att avsikten inte är att öka spänningarna ytterligare.

”Det vi gör är defensivt. Det vi gör är väldigt återhållsamt jämfört med det betydande ryska truppuppbyggande som vi ser”, säger Stoltenberg i en intervju med TT och den finländska nyhetsbyrån STT på tisdagen.

Nato-styrkorna skickas inte till Ukraina utan till Natos medlemsländer i området. Syftet är framför allt att få Ryssland att verkligen förstå att Nato-länderna försvarar varandra.

”Det här är ett sätt att bevara freden på och undvika att Ryssland gör en felvärdering och tror att det är möjligt att använda militär makt mot Nato-länder. En sådan missuppfattning skulle vara farlig”, säger Stoltenberg. 

Nato-chefen har haft bråda dagar under den växande krisen, med otaliga möten i högkvarteret i Bryssel. I måndags tog han emot Finlands och Sveriges utrikesministrar Pekka Haavisto och Ann Linde (S). På tisdagen kom deras franska kollega Jean-Yves Le Drian förbi och på onsdagen väntar besök från Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

Under onsdagen möts också företrädare för Ryssland och Ukraina i Paris, inom ramen för det så kallade ”Normandie-formatet”, där även Frankrike och Tyskland deltar.

Frankrikes president Emmanuel Macron ”tror att det finns utrymme för diplomati, en väg till nedtrappning”, meddelar en av hans medarbetare enligt nyhetsbyrån AFP. 

Det osäkra läget har fått USA att uppmana sina medborgare att inte resa till Ryssland och undvika gränsregionen mellan Ryssland och Ukraina. Både USA och Storbritannien har även kallat hem en del personal och familjemedlemmar till personalen från sina ambassader i Ukraina.

Varken Nato, EU eller Sverige har ännu gjort något liknande. Från svensk sida avråder dock utrikesdepartementet från och med tisdagen från alla icke-nödvändiga resor till Ukraina.


Innehåll från PeopleProvideAnnons

PeopleProvide: Affärsdriven och hållbar HR

Idag finns en stor medvetenhet om klimatpåverkan. Vilket gör att många företag ställer om för att jobba långsiktigt hållbart. Det handlar både om miljöhänsyn och om människorna inom organisationen. Väldigt bra, tycker HR- specialisterna PeopleProvide som menar att det går utmärkt att arbeta hållbart utan att tappa fokus på vinst. 

– Strategin för hållbar och affärsdriven HR är naturligtvis olika för alla bolag. För oss innebär det kompetensutveckling och mångfald. Kompetensutveckling är direkt affärsdrivande och mångfaldsperspektivet är ett sätt att arbeta hållbart. I den statistik som vi samlar och med vår HR kompetens, hjälper vi våra kunder att bli mer affärsdrivna och hållbara, säger Anna Möller, grundare och CEO för kompetensbolaget, PeopleProvide.

Hon påtalar vikten av att inkludera HR-strategierna i verksamhetsmålen och redan där knyta an till hållbarheten.

– Det handlar om beteendeförändringar och är inget man googlar sig fram till. För att lyckas behöver man HR-kompetensen. Förr hade en VD en CFO eller marknadschef som sin högra hand. Nu har moderna framåtlutade bolag HR-chefen som sin bästa vän.

Leva som man lär 

PeopleProvide, som har haft hållbarhet i sin mission redan sedan 2015, lever som de lär genom de tre P:na, people, planet, profit. Där den interna kompetensutvecklingen har ett stort fokus. – Sedan starten har vi haft direkta kompetensplaner för alla medarbetare och för oss som bolag. För att möta våra kunders behov och idag har vi en dedikerad anställd just för Learning & Development.

Hållbara rekryteringar

Andra viktiga faktorer som skapar hållbar och affärdriven HR är utvecklande, hållbara rekryteringar. Rätt kompetens är avgörande för att bolag ska kunna växa.

– Vårt förslag är att arbeta mer med potential genom att koppla kompetensutveckling direkt till företagens verksamhetsmål. Att se möjligheter i befintliga medarbetare och utveckla dem tillsammans med bolaget. Även att tillföra bolaget kunskap genom externa rekryteringar. Där menar vi att man behöver arbeta affärsdrivet kopplat till hållbarhet och fokusera på potential, mångfald och utvecklingsmöjligheter.

– I våra rekryteringar lägger vi in ett extra CV till kunden som valmöjlighet, med rätt kompetens men som till exempel inte har arbetat på den svenska arbetsmarknaden tidigare. Vi vill gärna vara de som öppnar dörren och får företag att hitta ett bredare perspektiv, avslutar Anna Möller.

Fakta:  

PeopleProvide är ett kompetensbolag inom HR. Vi providar rätt person till rätt position –oavsett om det handlar om konsult- eller rekryteringslösningar. Vårt bidrag till planeten är ett ”bi-projekt”. Bin skapar förutsättningar för vårt samhälle liksom HR skapar förutsättningar för din organisation. 

Följ oss på Instagram för våra bi-storys 

Mer information om oss och våra tjänster finns på: 

www.peopleprovide.se/   

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PeopleProvide och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?