1515

Svenska turister nobbas när Grekland öppnar sina gränser

Grekland meddelar att landet öppnar sina gränser för turister från 29 länder från och med den 15 juni.

Sverige finns inte med på listan över länder.

Foto:Mostphotos.

Totalt 16 EU-länder står med på den lista som turismdepartementet i Grekland offentliggjorde på fredagen över de länder vars turister får besöka Grekland. Tillståndet gäller för inresa via de internationella flygplatserna i huvudstaden Aten och Thessaloniki.

Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Österrike är bland de länder vars medborgare får resa till landet när turistsäsongen sätter fart på allvar. Även Estland, Lettland och Litauen finns med på listan. Det finns inledningsvis ingen specifik förklaring om varför Sverige inte ingår.

Förutom Sverige så får inte heller turister från Frankrike, Spanien, Storbritannien eller Italien resa till Grekland.

”Listan baseras på det epidemiologiska läget i varje enskilt land” skriver Grekland i ett uttalande. Rekommendationer från flygmyndigheter, och Greklands kommission för smittsjukdomar har också tagits i beaktande, enligt uttalandet.

Nya besked om inresetillstånd väntas komma i samband med att landets regionala flygplatser öppnas den 1 juli.

Turismdepartementet i Grekland säger att turister och besökare som kommer till landet kan komma att genomgå slumpvis provtagning. Regeringen fortsätter att följa utvecklingen noggrant för att se om eventuell smittspridning ökar.

Turismen i Grekland står för en betydande del, omkring 20 procent, av landets bruttonationalprodukt. Omkring 33 miljoner turister besökte Grekland förra året.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?