Svenska Tosk vill bygga framtidens butiker – utan personal och kassor

Vet du inte hur man leker affär?

Det kommer föräldrar till nästa generation kanske att säga, om företagets Tosks affärsidé slår rot.  

Redan nu har kassorna färre. I Sverige var kedjorna snabba med att implementera självbetjäningskassor – först i Norden tror Claes Salomonsson, Axfoods presschef. Och Ica har haft självbetjäningskassor i 15 år. Men när de fick chansen att gå ett steg längre och skapa ett helt kassafritt system, för två år sedan när Tosk försökte sälja in sitt självscanningsystem som skulle skapa köfria butiker, ville butikerna inte prioritera den tekniken, enligt grundarna till Tosk.

Det har däremot hänt i USA.

I Seattle har Amazon Go en butik helt utan kassor. Med hjälp av videoteknologi, datorseende, kan kunder plocka varor och sen traska ut, utan att gå förbi någon betalstation. Datorseendet känner igen kundens ansikte och kan på så sätt debitera rätt person för varorna, genom att dra pengar från kundens kreditkort.

Skönt eller lite läskigt?

Tosks teknik fungerar annorlunda. Och bolagets grundare tycker att deras version är betydligt bättre för kundens integritet.

"Med Amazon Go blir kunden filmad, det slipper man när man i ställer använder RFID-taggar som vi gör", säger Adham Shawwaf.

Dessutom är RFID-taggarna både billigare och noggrannare, enligt Ather Gattami.

"Med RFID-taggar kan man följa varje enskild vara exakt och på så sätt se var i logistikkedjan den befinner sig", säger Adham Shawwaf.

Att använda RFID-taggar för att underlätta logistiken är ett användningsområde som redan har tagits i bruk i vissa butiker som exempelvis Zara.

När man med hjälp av en mobil-app har scannat och betalat för varan blir den avlarmad. Om kunden däremot går utan att betala känner larmet av att en RFID-tagg har lämnat butiken obetald. 

Men varför är Tosks system bättre än när man själv scannar sina varor i självbetjäningskassor?

"Man kan tillexempel ta en hel kasse och scanna på en gång", säger Adham.

Under en promenad 2014, efter att sedan studietiden i Lund ha bollat många idéer med varandra, pratade Ather och Adham om hur man kunde förverkliga Tosk. Men då var butikerna inte redo för det nya konceptet.

"Idén var inte riktigt mogen hos företagen"

"Men nu i och med Amazon Go, börjar folk se att 'oj, det här är framtiden'", säger Ather Gattami.

De är nu i samtal med de största svenska butikskedjorna och vill så småningom även försöka sälja in tekniken till internationella kedjor i Storbritannien och USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MicrosoftAnnons

Microsoft om storsatsningen i Sverige: ”Historisk digital acceleration just nu”

Microsoft ser en stark utvecklingspotential för digitala plattformar i Sverige – och öppnar inom kort tre nya datacenter för hållbara molntjänster här.

– Vi är just nu mitt uppe i den mest omfattande tekniktransformationen i mänsklighetens historia, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Microsofts tre nya svenska datacenter kommer vara bland de mest hållbara i världen när de står klara 2021. Redan från start kommer de att drivas med 100 procent förnybar energi. 

– Vi har tillsammans med Vattenfall utvecklat en modell för att säkra tillgången på förnybar el 24/7, där vi timme för timme kan följa energianvändningen. Dessutom ser vi till att avfallet hanteras cirkulärt, inklusive uttjänta servrar och annan hårdvara, säger Hélène Barnekow.

Datacentren blir världsledande när det gäller säkerhet och teknologi för hållbara molntjänster, kommer att ligga i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Där kommer de att möta upp den växande efterfrågan som finns från organisationer på tillgång till hållbara molntjänster med högre hastighet och tillförlitlighet.

Parallellt med detta görs också stora sociala satsningar på de orter där datacentren etableras.

– Vi satsar bland annat på att ge 150 000 svenskar tekniska kompetensutvecklingsmöjligheter under det kommande året, dels för att fler ska kunna arbeta med IT, dels för att göra det möjligt för fler att vara med på den digitala resan. Mycket av vår framtida livskvalitet hänger ju på vad vi kan ta till oss digitalt, exempelvis inom vård, skola och arbetsliv, säger hon.

Microsoft världsledande på mjukvarulösningar

Microsoft har sedan starten 1975 etablerat sig som pionjär och marknadsledare när det gäller mjukvarulösningar för produktivitet och kommunikation. De senaste åren har det skett en snabb och genomgripande digital transformation med en kraftigt ökande efterfrågan på snabba, säkra och hållbara molntjänster.

För Microsoft ligger fokus inte bara på att ta fram teknik och mjukvara, utan i ännu högre grad på att skapa hållbara och säkra digitala plattformar som kan användas både för storskaliga AI-lösningar till gränsöverskridande samarbeten.

– Sverige ligger långt framme när det gäller innovationer, hållbarhet och IT. Det finns dessutom en stark samverkanskultur. Det har varit viktiga faktorer för vår lokalisering av datacentren och kommer säkerligen också att bli framgångsfaktorer för nya spännande affärer och utveckling av nya arbetstillfällen, exempelvis inom spelindustrin men även inom mer traditionell industri, säger Hélène Barnekow.

Blir en pådrivande kraft

Sverigeetableringen är ett led i Microsofts satsning på att utveckla säkra och hållbara molntjänster för både stora företag, organisationer, offentliga aktörer och privatpersoner.

– Vi är mitt uppe i en digital transformation som för alltid kommer att förändra vårt sätt att verka och arbeta.  I den omställningen vill vi vara en pådrivande kraft och bidra till en positiv utveckling för individer, företag och samhällen, avslutar Hélène Barnekow.

Om Microsoft och hållbarhet 

Microsoft har länge haft en ambitiös hållbarhetsagenda och målen har steg för steg skruvats upp. Senast 2030 ska Microsoft vara koldioxidnegativt och 2050 ska företaget ha kompenserat för all koldioxidpåverkan sedan starten 1975.

Läs mer på: Hållbar digital transformation (microsoft.com)​​​​​​​ 

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?