1515

Svenska toppar ger Hillary Clinton stöd

Svenska näringslivstoppars stöd för Hillary Clinton har stärkts. Nu står nio av tio bakom demokraternas presidentkandidat. En majoritet tror att förutsättningarna för svenska företag försämras om Donald Trump blir president.

Sydsvenska industri- och handelskammarens vd Stephan Müchler.
Sydsvenska industri- och handelskammarens vd Stephan Müchler.Bild:Lars Lydig

Med bara dagar kvar till det amerikanska presidentvalet står det klart att en majoritet av det svenska näringslivet oroas för att förutsättningarna för svenska företag försämras om Donald Trump blir president. Det visar en undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av Di.

David Ahlin, opinionschef på Ipsos, säger att enligt undersökningen uppfattas Hillary Clinton som status quo och Donald Trump står för en ökad osäkerhet.

”Baserat på de uttalanden som Trump har gjort så är det rimligt att förvänta sig en ökad osäkerhet när det gäller frihandel och en ökad osäkerhet när det kommer till relationerna mellan USA och Europa”, säger David Ahlin.

Företagarnas vd Günther Mårder säger att det finns flera orsaker till varför det svenska näringslivet föredrar Hillary Clinton som president.

”En av de viktigaste är att Donald Trump ses som en orosskapare med sina utspel och osäkerhet är det sista man vill ha på marknaden. Det blåser också protektionistiska vindar, något som märks från båda kandidaterna, men Trump har tagit till en hårdare retorik.”

Han får medhåll av Sydsvenska industri- och handelskammarens vd Stephan Müchler, som inte förvånas av resultatet.

”Det som skrämmer med Donald Trump är hans anti-internationalism. Han har högerpopulistiska lösningar och pratar om protektionism och det är det sista som näringslivet vill ha. Hillary Clinton är mer förutsägbar och skulle innebära mer business as usual.”

Mellan januari och augusti i år exporterade Sverige varor till USA för 57,2 miljarder kronor, enligt statistik från SCB. Efter Tyskland och Norge är landet Sveriges tredje viktigaste handelspartner.

Sju av tio näringslivstoppar uppger i undersökningen att de tror att Trump som president kommer att påverka förutsättningarna för svenskt näringsliv negativt.

”Det bottnar i en rädsla för de uttalanden som har kommit från Trump och som man tror kan ha effekt på handeln. Man tror att vår största handelspartner utanför Europa ska sätta upp handelshinder och det skulle så klart vara väldigt hämmande för det svenska näringslivet”, säger Günther Mårder.

”Personligen tror jag att man överskattar möjligheten av vad en enskild person kan åstadkomma som president. Förslag ska passera både senaten och representanthuset och man ska inte glömma hur svårt Barack Obama hade att få igenom Obamacare”, säger Mårder.

I motsvarande undersökning som Ipsos gjorde på uppdrag av Di i juni i år var stödet för Hillary Clinton 79 procent. Nu har stödet ökat till 90 procent. Då svarade 23 procent av de tillfrågade näringslivstopparna att Hillary Clinton skulle påverka förutsättningarna för det svenska näringslivet positivt. I dag är den siffran 9 procent. Günther Mårder tror att det beror på att Clinton har intagit en mer protektionistisk hållning.

”Det har hon gjort för att svara upp mot Donald Trumps segertåg. Jag tror att hon har gått längre än vad hon egentligen vill i den frågan.”

Stephan Müchler säger att Clinton svajat i de senaste debatterna.

”Nu har hon synats i ett antal debatter och hon har väl inte kommit ut som någon extremt stabil kandidat. Min personliga uppfattning är att om det inte hade varit för Trump så hade hon haft mycket sämre förutsättningar att lyckas som presidentkandidat”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?