Hoppa till innehållet

Annons

Svenska storföretag drabbade i den massiva hackerattacken

Även svenska företag kan ha utsatts för den uppmärksammade massiva hackerattacken, som drabbat flera amerikanska myndigheter och privata bolag, rapporterar SVT Nyheter. 

Foto:lev dolgachov

Minst ett tiotal svenska storföretag ska ha drabbats i hackerattacken. 

Avslöjandet om hackerattacken kom i förra veckan. Hackarna tros ha utnyttjat skadlig kod i samband med en automatisk uppdatering av säkerhetsprogramvaran ”Orion”, som används av stora företag och organisationer.

”Man har de facto haft en bakdörr in i viktiga svenska verksamheter så angriparna har haft möjligheter att ställa till väldigt stora skador”, säger Marcus Murray, som driver ett cybersäkerhetsföretag, till SVT.

Enligt Marcus Murray, som utreder flera av fallen i Sverige, rör det sig om företag och organisationer i både privat och offentlig sektor. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar nu svenska företag som använt sig av Solarwinds Orion-plattform att omedelbart agera för täppa igen säkerhetsluckan.

”I teorin har hackarna kunnat få tillgång till säkerhetsklassad information — om det funnits sådan information i de it-miljöer man tagit sig in”, säger Peter Jonegård, chef för en av cybersäkerhetenheterna på MSB till SVT.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera