Svenska storföretag drabbade i den massiva hackerattacken

Även svenska företag kan ha utsatts för den uppmärksammade massiva hackerattacken, som drabbat flera amerikanska myndigheter och privata bolag, rapporterar SVT Nyheter. 

Foto:lev dolgachov

Minst ett tiotal svenska storföretag ska ha drabbats i hackerattacken. 

Avslöjandet om hackerattacken kom i förra veckan. Hackarna tros ha utnyttjat skadlig kod i samband med en automatisk uppdatering av säkerhetsprogramvaran ”Orion”, som används av stora företag och organisationer.

”Man har de facto haft en bakdörr in i viktiga svenska verksamheter så angriparna har haft möjligheter att ställa till väldigt stora skador”, säger Marcus Murray, som driver ett cybersäkerhetsföretag, till SVT.

Enligt Marcus Murray, som utreder flera av fallen i Sverige, rör det sig om företag och organisationer i både privat och offentlig sektor. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar nu svenska företag som använt sig av Solarwinds Orion-plattform att omedelbart agera för täppa igen säkerhetsluckan.

”I teorin har hackarna kunnat få tillgång till säkerhetsklassad information — om det funnits sådan information i de it-miljöer man tagit sig in”, säger Peter Jonegård, chef för en av cybersäkerhetenheterna på MSB till SVT.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?