1515

Svenska storbolag tar uppstickare till hjälp i jakten på framtidens mobilitet

Tolv startups, varav sex svenska, har valts ut att samverka med några av Sveriges största industribolag – bland annat Volvo Cars och Ericsson – kring framtidens mobilitet. Bakom initiativet står Göteborgbaserade innovationshubben MobilityXlab, som lockar startups från hela världen.

Foto:Robin Aron

”De stora bolagen vill jobba på nya sätt. De har insett att relationer och partnerskap är framgångsreceptet – istället för att bara utveckla och äga själva. Och vi är gränssnittet där storbolagen och startuperna möts”, säger Katarina Brud, som är chef för MobilityXlab.     

En gång i halvåret väljs ett antal startup-bolag ut som får dra sin pitch för storbolagen. Om minst två av dem är intresserade erbjuds de en plats i MobilityXlab. Statliga Vinnova bidrar med finansiering för labbet och partnerbolagen har skjutit till pengar från sina egna kassor.

Hela poängen med MobilityXlab är att skapa kontakt mellan storbolagen och uppstickarna, som på sikt kan leda till ett mer långtgående partnerskap.

MobilityXlab såg dagens ljus för ungefär fyra år sedan. Bakom satsningen står biltillverkaren Volvo VOLV B -0,27% Dagens utveckling Cars, lastbilskoncernen Volvo, telekombolaget Ericsson ERIC B -0,57% Dagens utveckling , teknikföretaget Veoneer VNE SDB -0,99% Dagens utveckling , mjukvarutvecklaren Zenseact samt Geely-ägda forsknings- och utvecklingsföretaget CEVT. Rent fysiskt håller innovationslabbet hus i det område som Katarina Brud lite skämtsamt kallar Mobility Valley, alltså på Lindholmen Science Park på Hisingen i Göteborg. 

MobilityXlab startade på initiativ av vd:arna i de deltagande bolagen som stod inför utmaningen: hur ska fordonsindustrin i Västsverige behålla konkurrenskraften?  De insåg att de behövde startup-bolagens innovationskraft och agila arbetssätt. 

”Det här är en win-win-situation. De nya bolagen är snabba men de behöver kunder och möjlighet att validera sin teknologi. De stora och etablerade bolagen har välfungerande organisationer och stort globalt avtryck men behöver bli bättre på innovation. Får man ihop dessa världar sker magi”, säger Katarina Brud.

Katarina Brud är chef för Mobility Xlab.
Katarina Brud är chef för Mobility Xlab.Foto:Mobility Xlab

För de mindre bolagen innebär MobilityXlab en dörröppnare som är oerhört värdefull.

”Vi frågade flera startups om det skulle det vara intressant med ett sånt här initiativ, och svaret var ”självklart, vi kan ju inte åka upp till Torslanda och ställa oss vid järngrinden och hoppas på att bli insläppta.” 

I år har tolv startups valt ut – sex svenska och sex utländska – som utmärkt sig inom områdena kostnadseffektiva AI-lösningar, elektromobilitet, sensormjukvara och In-Cabin-teknologi. 

Ett av dessa är DPella som hittat ett sätt att garantera den personliga integriteten i all data som företagen samlar in om oss användare. Deras lösning kan förenkla betydligt för företag som antingen vill dela data med partners eller sälja den vidare. Tekniken kan bli en viktig del i utvecklandet av smarta städer, såväl som inom fintech och hälsosektorn. 

För Dpella, som bara funnits i lite drygt ett år, är deltagandet i MobilityXlab en stor chans att få se om deras idé flyger.

”Det är en unik möjlighet att komma in på mobilitetsdomänen – för här spelar vi i första divisionen med de stora aktörerna”, säger bolagets medgrundare och professor Alejandro Russo till Dagens Industri. 

Övriga startuper som blivit utvalda är: 

Deep Scenario, Tyskland – deepscenario.com
IVEX, Belgien – Ivex.ai
Emsense, Sverige – emsensetech.com
Kontrol, Österrike – kontrol.tech
Sekai, Malta – sekai.io
RadChat, Sverige – radchat.tech
Omen Technologies, Sverige – omen-technologies.com
Chargetrip, Nederländerna – chargetrip.com
AgeVolt, Slovakien – agevolt.com
DataTor Lab, Sverige – data-tor.com
Lolo, Sverige – lolo.company 

I augusti är det uppstart för de nya rekryterna och då börjar minst ett halvårs arbete med att tillsammans med två eller fler av partnerbolagen hitta ett bra samarbete och förhoppningsvis kunna ta fram någon slags prototyp. Funkar det bra förlängs deltagande med ytterligare ett halvår. Av de 47 startups som hittills deltagit i programmet har elva i dag ett långtgående partnerskap med något av storbolagen. Och samarbetsformen har väckt stort intresse internationellt.

”Man ser oss som ett föregångsexempel. Men vi är också unika i att vi samlar de här sex storbolagen, som är djupt integrerade i jobbet”, säger Katarina Brud och fortsätter:

”Jag har också hört från startups och andra som kommer utifrån att det inte funkat att dela på det här sättet någon annanstans. Det är en jättedragningskraft, och unikt för Sverige.”

 

 

 

 


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?