Annons

Svenska storbolag fruktar viruset – anställda i karantän

Antalet smittade av det nya coronaviruset har stigit under de senaste veckorna.

Svenska storbolag med verksamhet i Kina har vidtagit skyddsåtgärder i takt med att sjukdomsfallen ökat. 

Foto:AP

Viruset upptäcktes i den kinesiska jättestaden Wuhan. Samtidigt infaller nu det kinesiska nyåret då hundratals miljoner kineser reser för att hälsa på familj och vänner, något som Världshälsoorganisationen varnar kan komma att sprida viruset över hela världen.  

Bedömare har också varnat för att utbrottet kan orsaka panik på marknaderna, som Di tidigare rapporterat om.  

Några av de svenska storbolagen med verksamhet i Kina säger att de övervakar situationen och följer rapporteringen om lungviruset. 

Kraft- och automationsföretaget ABB ABB +0,94% Dagens utveckling har drygt 100 anställda i Wuhan-området men inget fall av lungviruset har ännu rapporterats bland personalen. Enligt industrikoncernen påverkas inte produktionen av de rådande omständigheterna. 

”ABB är medvetna om situationen kring coronaviruset i Wuhan och vi har informerat våra anställda och gett råd. Vi övervakar ständigt situationen och kommer vid behov att uppdatera våra anställda med ytterligare vägledning”, skriver kommunikationschefen Eike Christian Meuter i ett mejl till Di. 

Enligt AB Volvos VOLV B +0,70% Dagens utveckling pressavdelning har ingen anställd i lastbilskoncernen insjuknat i viruset. Men resorna till Wuhan-området har begränsats som en skyddsåtgärd.

”Har en anställd rest till Wuhan så ombeds hen att arbeta hemifrån under en tid. Hälsorådgivning ges till kollegor och pandemiska planer undersöks om viruset skulle eskalera ytterligare”, meddelar assisterande presschefen Anna Abenius.

Lastbilstillverkaren Scania meddelar att personalen i landet är lediga för det sedvanliga firandet av det kinesiska nyåret och har varit det sedan utbrottet. 

”Jag upplever att myndigheterna den här gången är ännu tidigare med att informera och agera för att förhindra spridningen av coronaviruset. Mot den bakgrunden känner jag mig trygg i att myndigheter fortsatt informerar såväl företag som individer om förhållningssätt och åtgärder”, skriver Mats Harborn, chef för kontoret i Kina, i ett mejl.

Telekomjätten Ericsson ERIC B +0,46% Dagens utveckling säger att man övervakar situationen och följer rekommendationer gällande resor och hygien.

”Många av våra anställda är på ledighet i samband med firandet av det kinesiska nyåret. Vi kommer att öka informationen till vår personal i Kina om till exempel handhygien och städning av lokaler”, säger Karin Ronander vid Ericssons pressavdelning.

Det nya viruset (2019-nCoV) är ett så kallat coronavirus, likt Sars, som bland annat orsakar förkylning med halsont och hosta, ibland lunginflammation. Det upptäcktes den 31 december i staden Wuhan, i centrala Kina, efter att flera personer uppsökt sjukhus för feber och hosta. 

Hittills har över 400 personer insjuknat och nio dött till följd av viruset, enligt kinesiska myndigheter. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera