Svenska storbolag fruktar viruset – anställda i karantän

Antalet smittade av det nya coronaviruset har stigit under de senaste veckorna.

Svenska storbolag med verksamhet i Kina har vidtagit skyddsåtgärder i takt med att sjukdomsfallen ökat. 

Foto:AP

Viruset upptäcktes i den kinesiska jättestaden Wuhan. Samtidigt infaller nu det kinesiska nyåret då hundratals miljoner kineser reser för att hälsa på familj och vänner, något som Världshälsoorganisationen varnar kan komma att sprida viruset över hela världen.  

Bedömare har också varnat för att utbrottet kan orsaka panik på marknaderna, som Di tidigare rapporterat om.  

Några av de svenska storbolagen med verksamhet i Kina säger att de övervakar situationen och följer rapporteringen om lungviruset. 

Kraft- och automationsföretaget ABB ABB +2,22% Dagens utveckling har drygt 100 anställda i Wuhan-området men inget fall av lungviruset har ännu rapporterats bland personalen. Enligt industrikoncernen påverkas inte produktionen av de rådande omständigheterna. 

”ABB är medvetna om situationen kring coronaviruset i Wuhan och vi har informerat våra anställda och gett råd. Vi övervakar ständigt situationen och kommer vid behov att uppdatera våra anställda med ytterligare vägledning”, skriver kommunikationschefen Eike Christian Meuter i ett mejl till Di. 

Enligt AB Volvo VOLV B +0,8% Dagens utveckling s pressavdelning har ingen anställd i lastbilskoncernen insjuknat i viruset. Men resorna till Wuhan-området har begränsats som en skyddsåtgärd.

”Har en anställd rest till Wuhan så ombeds hen att arbeta hemifrån under en tid. Hälsorådgivning ges till kollegor och pandemiska planer undersöks om viruset skulle eskalera ytterligare”, meddelar assisterande presschefen Anna Abenius.

Lastbilstillverkaren Scania meddelar att personalen i landet är lediga för det sedvanliga firandet av det kinesiska nyåret och har varit det sedan utbrottet. 

”Jag upplever att myndigheterna den här gången är ännu tidigare med att informera och agera för att förhindra spridningen av coronaviruset. Mot den bakgrunden känner jag mig trygg i att myndigheter fortsatt informerar såväl företag som individer om förhållningssätt och åtgärder”, skriver Mats Harborn, chef för kontoret i Kina, i ett mejl.

Telekomjätten Ericsson ERIC B +1,18% Dagens utveckling säger att man övervakar situationen och följer rekommendationer gällande resor och hygien.

”Många av våra anställda är på ledighet i samband med firandet av det kinesiska nyåret. Vi kommer att öka informationen till vår personal i Kina om till exempel handhygien och städning av lokaler”, säger Karin Ronander vid Ericssons pressavdelning.

Det nya viruset (2019-nCoV) är ett så kallat coronavirus, likt Sars, som bland annat orsakar förkylning med halsont och hosta, ibland lunginflammation. Det upptäcktes den 31 december i staden Wuhan, i centrala Kina, efter att flera personer uppsökt sjukhus för feber och hosta. 

Hittills har över 400 personer insjuknat och nio dött till följd av viruset, enligt kinesiska myndigheter. 

 


Innehåll från MediCheckAnnons

Så får du rätt behandling mot svåra folksjukdomen

Över en halv miljon svenskar har problem med sköldkörteln – men i många fall fungerar inte behandlingen.

– Tyvärr är det vanligt med fel behandling, ungefär 20 procent skulle behöva få annan hjälp än den som vanligtvis erbjuds. Men hos oss på MediCheck är det annorlunda säger Kenneth Ilvall, specialist inom allmänmedicin.

Kontakta Sköldkörtelkliniken här 

Sköldkörteln, som sitter på halsen, producerar hormoner som vår kropp behöver och är även viktig för ämnesomsättningen. Men hos drygt 500 000 svenskar har balansen sköldkörteln rubbats – vilket kan ge många olika besvär. Det är mycket vanligt med ständig trötthet, nedstämdhet och krånglande mage. De allra flesta som drabbas är kvinnor. Dessutom har uppemot 100 000 särskilt stor problematik.

– Ofta kan blodprover visa ett okej resultat innan sjukdomen bryter ut med full kraft. Därför är det viktigt att lyssna in vilka symptom patienten har och vara lyhörd när de inte stämmer in på andra sjukdomar. Man ska inte bara gå på provresultatet, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:

– Man ska inte vara rädd som vårdpersonal att ta den extra tiden att ställa några djupare frågor för att utesluta sköldkörtelproblem. Annars finns risk att man får behandling för nåt annat.

Svårt att fånga upp signaler

Han blev intresserad av sköldkörtelsjukdomar tidigt i sin läkarbana. Det var över 15 år sedan och idag är Kenneth Ilvall specialiserad inom området.

– Jag träffade kvinnor ”mitt i livet” som hade svåra problem. Normalt sett är det en grupp som är relativt frisk och när vi hade många patienter i barnafödande ålder som uppvisade dessa symptom, förstod jag att det är en problematik som ofta missas. Patienterna förklarar gärna bort det med att ”man jobbar mycket just nu”, många är högpresterande och tvingar sig själva att bara köra på, fastän det uppenbart är något som är fel. Generellt är vården för de flesta av dessa patienter bra, men alla är inte lika duktiga på att fånga upp signalerna på att något faktiskt är fel, trots att proverna ligger inom referensvärdena, säger Ilvall.

Ett hinder är alltså att sätta rätt diagnos, ett annat är att patienterna reagerar olika på Levaxin – den medicin som oftast erbjuds vid sköldkörtelsjukdom.

– Ungefär 80 procent av patienterna svarar bra på den medicinen, men de återstående 20 procenten blir tyvärr ofta sämre och det är dem vi måste lägga krut på.

Fler metoder finns

Enligt Kenneth Ilvall finns idag alternativa behandlingar av sköldkörtelsjukdom, men metoderna når sällan ut till patienterna:

– Det finns möjligheter att behandla på andra sätt, som det snabbverkande Liothyronin som är den aktiverade substansen. Samtidigt är det dyrare och ställer mycket högre krav på vården att hitta rätt dos, det ger i vissa fall effekter som inte alltid upplevs som gynnsamma, exempelvis hjärtklappning och svettningar. Dessa går oftast över och patienterna får ofta en positiv långtgående effekt, säger han och utvecklar:

– Jag tycker det är svårt att motivera varför den del av patienterna som inte kan behandlas effektivt med enbart Levaxin inte ska få testa Liothyronin. Detta ska förstås göras med stor försiktighet och i god dialog med patienten genom löpande uppföljningar, det är oftast här som det kan svikta i vården. Tiden räcker inte till.

Få hjälp – var du än bor

Genom sitt arbete hos Sköldkörtelkliniken på MediCheck kan Ilvall erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuellt anpassade behandlingsplaner och uppföljningar. Vanligt är att patienterna sökt vård för besvären under lång tid utan att få rätt hjälp.

– Personligen tycker jag det är en jättebra idé att kunna erbjuda specialistkunskaper och en ”second opinion” vart man än bor i landet. Behovet finns ju i hela Sverige och då är digital vård ett riktigt bra komplement.

Kontakta Sköldkörtelkliniken här

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?